Norvegijoje kyla aukščiausias pasaulyje medinis dangoraižis

  • Teksto dydis:

Norvegija baigė statyti aukščiausio pasaulyje medinio pastato, kuris vadinamas mažiau kenksmingu aplinkai ir atspariu ugniai, karkasą.

85,4 m aukščio, 18 aukštų dangoraižis „Mjostarnet“ iškilo prie didžiausio šalyje Mjosos ežero, maždaug 100 km į šiaurę nuo Oslo. Šią savaitę kranas pakėlė paskutinę jo siją.

Teigiama, kad namams statyti naudojant medieną – atsinaujinantį išteklių – į aplinką būtų išmetama mažiau anglies dvideginio negu statant iš betono.

„Statybos naudojant medieną padeda mums kvėpuoti geresniame pasaulyje“, – sakė verslininkas Arthuras Buchardtas (Arturas Bukartas). Jis pridūrė, kad projektą pradėjo įkvėptas Paryžiaus susitarimo dėl kovos su klimato kaita.

Statybininkai sako, kad pastatas yra atsparus ugniai, nes jam buvo naudojama klijuota laminuota mediena, užsideganti tik nuolat veikiama liepsnų.

Kai 2019 metų kovą bus atidarytas, dangoraižis pranoks 49 m aukščio pastatą „Treet“, kurio pavadinimas norvegiškai reiškia medį. Šalies vakaruose esančiame Bergeno mieste stovintis „Treet“ anksčiau buvo aukščiausias medinis pastatas pasaulyje.

„Mjostarnet“ įsikurs apartamentai, uždaras baseinas, viešbutis, biurai, restoranas ir bendrosios erdvės.

Iš pradžių buvo planuojama, kad jis bus 81 m aukščio, bet ant stogo įrengta pergolė pridėjo dar 4,4 metro. Dėl šios papildomos struktūros pastatas yra šiek tiek aukštesnis už 84 m dangoraižį „HoHo“, šiuo metu statomą Vienoje.

Pastatas Austrijos sostinėje yra hibridinė struktūra – joje derinama mediena (76 proc.) ir kitos medžiagos, kitaip nei „Mjostarnet“ atveju.

Jau yra pasiūlyta ir kitų, dar ambicingesnių medinių pastatų projektų, įskaitant dangoraižį „Baobab“ Paryžiuje (120 m), kurį, beje, municipalinė valdžia atmetė.

Tuo tarpu dangoraižis „Abebe Court Tower“ Lagose (87 m) dar turi būti pastatytas, nurodo nevyriausybinė organizacija CTBUH, besispecializuojanti tvaraus miestų projektavimo srityje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių