Norvegija uždraus švietimo įstaigose dėvėti visą veidą dengiančias skaras

  • Teksto dydis:

Norvegijos vyriausybė pirmadienį pateikė įstatymo projektą, kuris uždraustų švietimo įstaigose – pradedant darželiais, baigiant universitetais – dėvėti visą veidą dengiančias musulmoniškas skaras, nes jos esą trukdo bendrauti mokiniams ir mokytojams.

Šalies valdančioji koalicija, kurią sudaro konservatorių ir prieš imigraciją nusiteikusios dešiniojo sparno partijos, dar pernai pažadėjo uždrausti visą veidą dengiančias skaras, vadinamas nikabais, taip pat burkas, balaklavas ir kaukes.

„Nenorime veidą dengiančių skraisčių darželiuose, mokyklose ir universitetuose“, – pranešime pareiškė šalies švietimo ir mokslo ministras Torbjornas Roe Isaksenas (Torbiornas Riojė Isaksenas ).

„Tos skraistės trukdo normaliam bendravimui, kuris yra svarbus mokiniams, kad jie gautų gerą išsilavinimą“, – pridūrė jis.

Artimiausiais mėnesiais Norvegijos valdžia konsultuosis su asmenimis, kuriuos gali paveikti norimas priimti teisės aktas.

Šalies žiniasklaidos teigimu, vyriausybė gali tikėtis, kad šį siūlymą parems dauguma partijų – taigi, įstatymas veikiausiai įsigalios jau 2018-ųjų pavasarį.

Vietos valdžia Norvegijoje jau turi teisę drausti skaras mokyklose, nors vienos nacionalinės politikos šalyje nėra. Šiuo metu įstatymo projekte nenumatoma jokių sankcijų už draudimo nesilaikymą.

Vis dėlto šalyje visą veidą dengiančios skraistės dėvimos gana retai. Dar rečiau jų būna mokyklose, bet šis klausimas kartas nuo karto tampa politinių diskusijų tema.

Musulmonams atstovaujanti Islamo taryba anksčiau šiemet pasamdė nikabą dėvinčią komunikacijos vadybininkę, o šis organizacijos žingsnis sukėlė aršių diskusijų.

Norvegijoje šių metų rugsėjo 11 dieną vyks parlamento rinkimai.

„Veidą dengiančioms skraistėms, tokioms kaip nikabas ar burka, nėra vietos Norvegijos mokyklose. Galėti bendrauti vieniems su kitais yra pagrindinė vertybė“, – sakė laikinasis imigracijos ir integracijos ministras Peras Sandbergas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių