Norvegija pirmoji pasaulyje atsisako FM radijo tinklo

  • Teksto dydis:

Norvegija trečiadienį taps pirmąja šalimis pasaulyje, atsisakančia FM radijo tinklo, kurį pakeis skaitmeninis radijas. Tokį drąsų sprendimą atidžiai stebi kitos Europos šalys.

Skaitmeninio audiotransliavimo (SA) šalininkai pabrėžia, kad jis užtikrins geresnę garso kokybę ir leis sukurti daugiau kanalų už aštuntadalį pirmą kartą 1945 metais JAV paleisto FM radijo kaštų.

Norvegijos valdžia taip pat sako, kad SA turės didesnę aprėptį ir leis klausytojams klausytis programų, kurių iki šiol klausytis jie negalėjo. Tai pat bus galima paprasčiau transliuoti gyventojams svarbius pranešimus nepaprastųjų situacijų metu.

„Didžiausias skirtumas ir pagrindinė tokio didelio technologinio pokyčio priežastis yra ta, kad mes norime pasiūlyti geresnę radijo paslaugą visiems gyventojams“, – sakė viešajam transliuotojui NRK ir komercinei radijo stočiai P7 priklausančios kompanijos „Digitalradio Norge“ vadovas Ole Jorgenas Torvmarkas (Olė Jorgenas Torvmarkas).

Technologijoms draugiška Norvegija tokiam perėjimui rengėsi ne vienerius metus, ir SA ir FM tinklai veikė paraleliai nuo 1995 metų. Šiuo metu šalyje veikia 22 nacionalinės skaitmeninės radijo stotys ir maždaug 20 mažesnių. O FM tinklas suteikia galimybę veikti tik penkioms nacionalinėms stotims.

Perėjimas prie SA bus pradėtas Nordlande, Šiaurės Norvegijos apskrityje 11.11 val. vietos laiku. Vėliau šiais metais prie sistemos pereis kiti šalies regionai.

Pritaria ne visi

Daugelis mano, kad toks pokytis Norvegijoje yra skubotas. „Dagbladet“ dienraščio gruodį atliktas gyventojų apklausa parodė, kad perėjimui prie SA nepritaria 66 proc. norvegų. Tokį sprendimą palaiko tik 17 proc. šalies gyventojų.

Šiuo metu Norvegijoje bent vieną skaitmeninio radijo imtuvą turi maždaug trys ketvirtadaliai gyventojų. Tačiau toks imtuvas įdiegtas tik maždaug trečdalyje automobilių, todėl sprendimas pereiti prie SA piktina vairuotojus. Šiems teks pirkti specialų adapterį, šiuo metu kainuojantį 110-220 eurų, arba pirkti naują radijo grotuvą.

„Tai yra visiška nesąmonė. Man visiškai nereikia daugiau radijo stočių, negu yra dabar, – sakė 76 metų Oslo gyventojas Eivindas Sethovas. – Tai gerokai per brangu. Teks man palaukti, kol adapterių kainos sumažės.“

Tad bent jau kol kas didžioji perėjimo prie SA kaštai gula ant klausytojų pečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Analoginis ,fm signalas

Analoginis ,fm signalas portretas
Bent švariai skaidriai skamba. O su skaitmena.....patys ne kartą matėm . Tai vaizdas kvadratėliais paeina. Tai interviu metu balsas tampa lyg roboto,dreba.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių