Nors moterų lyderių pasaulyje daugėja, bet vyrai pozicijų užleisti nežada

  • Teksto dydis:

Dar niekada tiek daug patyrusių ir ambicingų moterų, kurių priešakyje - Angela Merkel, Hilary Clinton (Hilari Klinton) ir Theresa May (Teresos Mei), neužėmė pačių įtakingiausių pasaulio valstybių postų, tačiau vyrų valdžios viršūnėse vis dar esama gerokai daugiau.

H. Clinton jau įėjo į istoriją, kai tapo pirmąja moterimi, kurią viena iš dviejų didžiųjų JAV politinių partijų nominavo kandidate į prezidentus, o šį lapkritį ji turi daug galimybių tapti naująja Baltųjų rūmų šeimininke.

„Tai istorinis įvykis, toks pat istorinis kaip ir su Baraku Obama. Čia nėra jokių abejonių“,– pareiškė Ester R. Fuchs, Kolumbijos universiteto visuomeninių reikalų ir politikos mokslų profesorė, užsimindama apie pirmąjį juodaodį JAV prezidentą.

Kitapus Atlanto „geležine ledi“ tituluojama Margaret Thatcher (Margaret Tečer) stiklines lubas pramušė dar prieš kelis dešimtmečius, kai 1979 metais tapo pirmąja Didžiosios Britanijos ministre pirmininke. Praėjusį mėnesį T. May tai vėl pakartojo.

Kanclerė Angela Merkel vadovauja Vokietijai jau daugiau kaip dešimtmetį - nuo 2005 metų. Pietų Korėjai, Čilei, Brazilijai, Bangladešui ir Liberijai irgi vadovauja moterys – lygiai kaip ir Tarptautiniam valiutos fondui (TVF).

Tačiau tokių vadovių vis tiek yra mažuma ir jų skaičius auga labai lėtai.

Pew (Pju) tyrimo centro duomenimis, praėjusiais metais tik apie 10 proc. šalių, priklausančių Jungtinėms Tautoms, vadovavo moterys.

Jame teigiama: „Nors nuo 2005 metų moterų vadovių skaičius išaugo daugiau nei dvigubai, valdžioje dalyvaujanti moteris vis dar toli gražu nėra norma, priimta pasaulyje.“

„Plieno lakštas“

Atskiruose regionuose padėtis įvairuoja: Suomija, Norvegija ir Islandija, pavyzdžiui, yra pripratusios prie moterų vadovavimo, o duomenys, kuriuos pateikia lyčių lygybę ginantis JT padalinys „JT Moterys“, rodo, kad situacija Pietų ir Pietryčių Azijoje bei Pietų Amerikoje esanti žymiai geresnė nei kitur.

Tarp buvusių šių regionų lyderių paminėtina Indira Gandhi (Indira Gandi) Indijoje, Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) Pakistane ir Cristina Kirchner (Kristina Kiršner) Argentinoje, o Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) šiuo metu de facto vadovauja Mianmarui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių