„Nord Stream 2“ gali tapti stipriu Rusijos spaudimo Europai instrumentu

  • Teksto dydis:

Per Baltijos jūrą iki Vokietijos nutiesto Rusijos eksporto dujotiekio plėtros projektas „Nord Stream 2“ gali tapti stipriu Rusijos politinio spaudimo Europai instrumentu, pareiškė JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas energetikos reikalams.

„Nord Stream 2“ žlugdo pastangas sukurti kolektyvinį energetinį saugumą, kelia pavojų kiekvienai šaliai atskirai. „Nord Stream 2“ sustiprins Rusijos galimybes naudoti energijos išteklius kaip politinio spaudimo priemonę“, - žurnalistams sakė Francis Fannonas (Frensis Fenonas).

„Europa pasikliauja rusiškomis dujomis... Rusija gali ir turi likti dujų tiekėja Europai, bet neturėtų dominuoti rinkoje, kad galėtų pasiekti savo politinius tikslus“, - pabrėžė JAV administracijos atstovas.

Jo žodžiais, Jungtinės Valstijos pasisako už energijos išteklių tiekėjų diversifikavimą, taip stiprinant energetinį saugumą, skatina tokia nuostata vadovautis sąjungininkus Europoje.

„JAV ir toliau diplomatinėmis priemonėmis plėtos energetinio saugumo stiprinimo, įvairinant energijos išteklių šaltinius bei jų tiekimo kelius, idėją“, - sakė F. Fannonas.

JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas pridūrė, jog Vašingtonas „nekantriai laukia Europos Komisijos direktyvos dėl dujų priėmimo“.

Pagal Rusijos vyriausybės valdomo koncerno „Gazprom“, jau kontroliuojančio trečdalį Europos dujų rinkos, peršamą projektą „Nord Stream 2“, šio vamzdyno realus metinis pralaidumas iki 2019-ųjų pabaigos būtų padidintas dukart iki 120 mlrd. kubinių metrų.

Ginčytinos naudos projektui bene aktyviausiai priešinasi Lietuva, Lenkija ir Ukraina, jį laikančios jį ne komerciniu, o politiniu, kuriuo siekiama pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

Tuo tarpu Vokietija, besilaikanti nuomonės, jog „Nord Stream 2“ yra tik komercinis projektas, jau suteikė visus būtinus leidimus vamzdyną tiesti savo teritorijoje ir išskirtinėje ekonominėje zonoje Baltijos jūroje.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) neseniai pareiškė, jog Vokietija dėl „netinkamo“ dujų susitarimo su Maskva tapo „Rusijos įkaite“.

Šio projekto vystymo bendrovė, kurio vienintelis akcininkas yra „Gazprom“, leidimus jau gavo ir iš atitinkamų Švedijos bei Suomijos valdžios institucijų. To vis dar nepadarė ketvirtoji iš šio projekto įgyvendinimui svarbių šalių - Danija. Jos parlamentas pernai lapkritį priėmė įstatymą, kuriuo vyriausybei suteikta teisė šalies teritoriniuose vandenyse uždrausti grėsmę nacionaliniam saugumui keliančius tarptautinius projektus. Prie tokių projektų priskirtas „Nord Stream 2“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jurininkas

jurininkas portretas
Jau prasidejo paruosimo darbai dirba apie 50 laivu rugpjucio gale jau parades ties to camzdyna

:)

:) portretas
Tuoj bus Nordstream - n...

...

... portretas
Kol JAV savo skalūnines dujas vadino 'strateginiais ištekliais' (kurių žadėjo NIEKAM neteikt), rusai nutiesė Nord-stream, kai JAV suprato kad geriau to skalūninio š. pas save nedegint, rusai baigia Nord-Stream-2 nutiest... ir JAV suprato pralaimėjusi, prasidėjo Europos šantažai (esą JAV iš NATO pasitrauks), prasidėjo REIKALAVIMAI tą jos š. Europai pirkt. Ką gi, JAV - šalis be ateities... jei tik ES stuburą išsaugos.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių