Niujorko gazuotų gėrimų ginčas keliaus į Aukščiausiąjį teismą

Niujorko apeliacinis teismas pritarė žemesnės instancijos teismui – neteisėtu pripažino draudimą pardavinėti gazuotus gėrimus didelės talpos taroje. Tai dar viena miesto mero Michaelo Bloombergo, siekusio paskatinti niujorkiečius gyventi sveikiau, nesėkmė.

Iniciatyvą uždrausti pardavinėti gazuotus gėrimus didesnėje nei pusės litro taroje meras iškėlė pernai pavasarį. M. Bloombergas yra pagarsėjęs kaip sveikos gyvensenos propaguotojas.

Jo siūlymui pritarė ir miesto sveikatos apsaugos valdyba. Uždrausta didelėje taroje gazuotus gėrimus pardavinėti restoranuose, stadionuose ir kino teatruose, tačiau draudimas negaliojo maisto prekių parduotuvėms.

Pasak M. Bloombergo, pernelyg dažnas daug cukraus turinčių gaiviųjų gėrimų vartojimas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl daugiau kaip pusė suaugusiųjų ir beveik tiek pat moksleivių Niujorke turi antsvorio.

„Tai svarbiausias miesto valdžios kada nors žengtas žingsnis kovojant su nutukimu. Jis padės išgelbėti žmonių gyvybes“, – teigė Niujorko meras.

Tačiau tam paprieštaravo nealkoholinių gėrimų gamintojai, taip pat Amerikos gėrimų gamintojų, restoranų ir teatrų savininkų asociacijos. Pasak jų, šis kovos su nutukimu būdas neveiksmingas ir riboja pirkėjų pasirinkimo laisvę.

Tačiau M. Bloombergas teigė neprarasiantis vilties – jis peržiūrėti bylą prašys aukščiausiojo teismo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių