Nigeris sulaukė pagyrų už mažėjantį migrantų srautą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pagyrė Nigerį, kuris smarkiai sumažino nekontroliuojamų migrantų srautą į Europą, Briuseliui didinant paramą Afrikos šalims mainais už bendradarbiavimą.

Ketvirtadienį Briuselyje susitikę ES šalių vadovai svarstys Europos Komisijos (ES) ataskaitą, kurioje nurodoma, kad Nigeryje no gegužės iki lapkričio migrantų skaičius smuko nuo 70 tūkstančių iki 1 tūkst. 500.

„Sėkmingiausių rezultatų pasiekta Nigeryje“, – sakė žurnalistams vienas vyresniųjų ES pareigūnų šio viršūnių susitikimo išvakarėse ir laukiant tos neturtingos šalies prezidento Mahamadou Issoufou (Mahamadu Isufu) vizito.

ES rūpi iki kitų metų pradžios sudaryti „pagalbos už bendradarbiavimą“ susitarimų ne tik su Nigeriu, bet ir su Etiopija, Nigerija, Maliu ir Senegalu. Toks terminas susijęs su klimato sąlygomis, mat pagerėjus orams migrantai gali vėl masiškai patraukti į Europą.

Iš Vakarų Afrikos migrantai keliauja per Nigerį į Viduržemio pajūrio šalį Libiją, o iš čia kontrabandininkai kelia juos palaikiais laiveliais į Italija – ši šalis pernai priėmė 175 tūkst. pabėgėlių, tai – rekordinis skaičius.

ES daugiau dėmesio ėmė skirti Libijos-Italijos maršrutui nuo kovo, kai, susitarus su Turkija, smarkiai sumažėjo į Graikijos krantą išlipančių migrantų; pernai ši šalis buvo virtusi pagrindiniais pabėgėlių vartais į Europą, kilus didžiausiai migracijos krizei po Antrojo pasaulinio karo.

ES padeda apmokyti Libijos pakrantės apsaugos pareigūnus, kad neleistų kontrabandininkams laisvais kirsti sienas. Tik kol kas Jungtinių Tautų remiama Nacionalinės santarvės vyriausybei vis dar nesiseka pasiekti, kad baigtųsi pilietinis karas.

EK nurodo, kad Nigeris ne tik sumažino migrantų skaičių, bet ir padėjo sugrąžinti namo 4 tūkst. 430 Nigerio pabėgėlių iš kitų šalių. Pagalbos penkioms Afrikos šalims fondui sudaryti EK skyrė dar 500 mln. eurų, o iš viso – jau 2,3 mlrd. eurų.

Šiuo fondu, įsteigtu pernai per ES ir Afrikos vadovų susitikimą, teikiama finansinė parama plėtros projektams, ir tokiu būdu mažinamas skurdas, varantis žmones į Europą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viciunia

Viciunia portretas
Lyg anksčiau vadino NIGERIJA?Nigeriu vadindavo negrą(žmogų),paniekinamai.Dar vienas,mano supratimu,,perliukas" rusų filmo lesničij vertimas(daug metų naudoja)-miškinis(rusiškai būtų lešij).Mano supratimu turėtų būti-m i š k i n i n k a s(pagal filme žmogaus specialybę).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių