Nigerijoje per istorinį balsavimą prezidentu išrinktas M. Buhari

  • Teksto dydis:

Muhammadu Buhari (Muhamadus Buharis) laimėjo Nigerijos prezidento rinkimus, surinkęs 2,57 mln. daugiau balsų negu kadenciją baigiantis šalies vadovas Goodluckas Jonathanas (Gudlakas Džonatanas), trečiadienį parodė oficialūs rezultatai, žymintys pirmąjį demokratinį valdžios pasikeitimą daugiausiai gyventojų turinčioje Afrikos šalyje.

Ši pergalė žymi naują skyrių šalies istorijoje, kurią dažnai temdydavo neramumai: nuo Nigerijos nepriklausomybės paskelbimo 1960 metais šalyje buvo įvykdyti šeši kariniai perversmai, nors pastaruosius 16 metų netrikdomai vadovavo civilinė G.Jonathano partijos vyriausybė.

Intriguojantys rinkimai taip pat vainikavo nepaprastą 72 metų M.Buhari transformaciją. Šis buvęs armijos generolas 9-ame dešimtmetyje vadovavo griežtam kariniam režimui, bet dabar apibūdina save kaip „atsivertusį demokratą“.

Tūkstančiai žmonių išėjo į Nigerijos šiaurinio regiono didžiausio miesto Kano gatves, džiaugsmingai skanduodami rinkimų kampanijos šūkį „Sai Buhari“ („Tik Buhari“), kai šis politikas įgijo neginčijamą persvarą, paskelbus balsų skaičiavimo rezultatus iš visų, išskyrus vieną valstiją.

Daugelis nešė šluotas – M.Buhari partijos simbolį – kuriomis žadėjo iššluoti daug metų vyriausybę temdžiusį lėšų švaistymą ir korupciją.

Kitame šiauriniame mieste – Kadunoje, kur per 2011 metų prezidento rinkimus buvo kilusios riaušės – M.Buhari partijos „Visų pažangiųjų kongresas“ (APC) šalininkai skandavo „Pokyčiai! Pokyčiai!“

Nepriklausoma nacionalinė rinkimų komisija (NNRK) nurodė, kad M.Buhari laimėjo surinkęs 15 424 921 balsą – 53,95 proc. iš 28 587 564 visų atiduotų balsų.

Jo varžovas – 57 metų G.Jonathanas, priklausantis Liaudies demokratų partijai (PDP), per šeštadienį ir sekmadienį vykusius rinkimus surinko 12 853 162 balsus.

Pirmasis demokratinis valdžios pasikeitimas

NNRK pirmininkas Attahiru Jega (Atahirus Džega) sakė: „APC (kandidatas) Muhammadu Buhari atitiko įstatymų reikalavimus ir surinko daugiausiai balsų, todėl yra skelbiamas nugalėtoju ir išrinktu.“

Rinkimus temdė naujų technologijų sutrikimai ir pareiškimai apie pažeidimus. Be to, balsavimas buvo atidėtas šešias savaites, šalyje padidėjus įtampai dėl islamistų grupuotės „Boko Haram“ atakų.

Tačiau Nigerijoje didėjant nepasitenkinimui dėl saugumo korupcijos ir ekonomikos nuosmukio, kai smarkiai sumažėjo pajamos už parduodamą naftą, rinkėjai masiškai balsavo, nujausdami precedento neturinčią pokyčių galimybę.

Finansų sostinėje Lagose šalies pietvakariuose M.Buhari šalininkai džiaugsmingai šventė – kai kurie jodinėjo ant žirgų, o padangėje naktį sproginėjo fejerverkai.

„Tai pirmasis visų laikų demokratinis (valdžios) pasikeitimas Nigerijoje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Anasas Galadima, kai tūkstančiai žmonių susirinko prie APC būstinės sostinėje Abudžoje, šokami ir mušdami būgnus.

„Svarbiausia – ne musulmonai, krikščionys arba kuri nors partija; svarbiausia – politikai, žinantys, kad jeigu jie nedirbs savo darbo, mes galime juos išspirti“, – pridūrė jis.

G.Jonathanas pripažino savo pralaimėjimą, paskambinęs M.Buhari 17 val. 15 min. vietos (19 val. 15 min. Lietuvos) laiku, dar prieš paskelbiant galutinius rezultatus, o dėl šio žingsnio sulaukė viso politinio spektro veikėjų pagyrimų.

M.Buhari kaltino G.Jonathaną nesiėmus pakankamų priemonių, kad būtų pažabotas „Boko Haram“ smurtas, nuo kurio per pastaruosius šešerius metus žuvo daugiau negu 13 tūkst. žmonių, o dar apie 1,5 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Preliminarūs rezultatai rodė, kad M.Buhari užsitikrino 94 proc. balsų Borno valstijoje, kuri buvo smarkiausiai paveikta islamistų siautėjimo ir kurioje pernai balandį buvo pagrobtos daugiau negu 200 moksleivių mergaičių.

M.Buhari pripažino, kad stebuklų nepadarys, didelei daliai iš 173 mln. Nigerijos žmonių tebegyvenant žemiau skurdo ribos, išliekant „Boko Haram“ grėsmei ir stringant nuo naftos eksporto priklausomai ekonomikai.

Tačiau buvęs kariškis laikomas tinkamesniu lyderiu kovoje su sukilėliais, o jis pats skelbia griežtai kovosiantis su korupcija, nors valdant ankstesniam M.Buhari kariniam režimui tarpo piktnaudžiavimas valdžia ir buvo pažeidinėjamos žmogaus teisės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių