Nesutarimuose dėl Pietų Kinijos jūros rastas kompromisas

  • Teksto dydis:

Pietryčių Azijos šalys pasirinko nepriekaištauti Pekinui arba paminėti neseniai paskelbto Jungtinių Tautų palaikomo teismo sprendimą prieš Kinijos ambicijas kontroliuoti beveik visą Pietų Kinijos jūrą pirmadienį paskelbtame bendrame pranešime, kuris laikomas regiono milžinės pergale.

Dešimt narių turinti Pietryčių Azijos šalių organizacija (ASEAN) nusprendė pakartoti, kad ji yra „smarkiai susirūpinusi“ dėl „dirbtinių salų įrengimo ir intensyvinamų veiksmų“, taip pat pareikalavo Pekino „savitvardos“ tuose strategiškai svarbiuose vandenyse.

Diplomatai, susitikę Laoso sostinėje, kelias dienas ginčijosi, kaip reaguoti į šį mėnesį paskelbtą Hagos tribunolo nutartį, skaudžiai smogusią daugumai Kinijos istorinių pretenzijų regione.

Ištikima Pekino sąjungininkė Kambodža buvo kaltinama sužlugdžiusi bloko pastangas paskelbti bendrą pranešimą, kuriame Pekinas būtų raginamas laikytis tribunolo sprendimo.

Keturios ASEAN narės (Vietnamas, Filipinai, Malaizija ir Brunėjus) taip pat pretenduoja į kai kurias teritorijas Pietų Kinijos jūroje.

Dauguma bloko narių nori toliau spausti Kiniją, kuri pila dirbtines salas tarptautinei laivybai svarbiuose vandenyse.

Tačiau ASEAN diplomatija tradiciškai grindžiama bendru sutarimu, todėl bet kuri šalis gali faktiškai blokuoti bet kurį nutarimą, su kuriuo nesutinka.

Deklaracija buvo paskelbta pirmadienį, po paskutinę minutę surengtų derybų, kuriose pagaliau pavyko rasti kelią iš aklavietės. Tačiau tapo aišku, kad Kambodžos atkaklumas davė vaisių.

„Ką tik išvengėme dar vienos potencialios nesėkmės“, – sakė naujienų agentūrai AFP vienas Pietryčių Azijos diplomatas, turėdamas omenyje 2012 metų viršūnių susitikimą Kambodžoje, per kurį pirmąkart nepavyko susitarti dėl bendro pareiškimo, kilus nesutarimams dėl Pietų Kinijos jūros.

Dar vienas diplomatas, paklaustas, ar pirmadienį paskelbtas pareiškimas buvo sušvelnintas, pažymėjo: „Tai kompromisinis pareiškimas. Na, o kompromise kažkas turi nusileisti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių