Nepale mirė paskutinis nuošalios budistinės karalystės valdytojas

  • Teksto dydis:

Paskutinis atokaus, izoliuoto Himalajų Aukštutinio Mustango regiono karalius penktadienį mirė, praėjus aštuoneriems metams metai po to, kai neteko karališkojo titulo, panaikinus šimtmečių senumo budistinę monarchiją.

Jigme Dorje Palbaras Bista (Džigmė Dordžė Palbaras Bista), kuriam buvo 86-eri, mirė Nepalo sostinėje Katmandu. Jis savo sausringą karalystę aukštai Tibeto plokščiakalnyje valdė ilgiau kaip pusę amžiaus, kol 2008 metais atsisakė sosto, Nepalui panaikinus savo monarchiją.

„Jis mirė šįryt 1 val. ligoninėje. Jis ten buvo paguldytas prieš tris dienas. Jis jau maždaug metus kartais pasijusdavo blogai. Bet pastaruoju metu jam buvo sunkiau dėl peršalimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė buvusio karaliaus sūnėnas Tsewangas Bista (Cevangas Bista).

„Iki sekmadienio vykdysime ritualus, o paskutinės apeigos bus atliktos pirmadienį, Katmandu“, – pridūrė jis.

Nepalas Mustangą – buvusią Lo karalystę – aneksavo 18-ajame amžiuje, bet leido vietos karaliui pasilikti titulą.

J.D.P.Bista 1964 metais soste pakeitė savo tėvą Anguną Tenzingą Tandulą (Anguną Tendzingą Tandulą), pratęsdamas šeimos liniją, kurios pradžia siekia 1380 metais šią karalystę įsteigusį karžygį Ame Palą (Amę Palą).

J.D.P.Bista rėmė CŽV finansuotą partizaninę kampaniją Kinijos pajėgoms iš Tibeto išstumti po nesėkmingo 1959 metų sukilimo ir leido Aukštutiniu Mustangu naudotis kaip operacijų baze.

Didžiąją dalį savo gyvenimo buvęs karalius praleido viduramžius menančioje, siena apjuostoje karalystės sostinėje Mustange, bet daugiau kaip prieš metus susirgęs persikraustė į Katmandu. J.D.P.Bista skundėsi širdies ir inkstų veiklos sutrikimais.

J.D.P.Bista buvo lobų bendruomenės, kuri kalba tibetiečių kalbos tarme ir kultūriškai bei lingvistiškai yra artimesnė Tibetui nei Nepalui, dvasinis lyderis.

Didžiulių tarpeklių ir įspūdingų kalnų juosiama nuošali Mustango karalystė tik neseniai, 2014 metais baigus tiesti naują kelią, sujungusį šį regioną su Kinija ir Indija, pradėjo matyti modernaus gyvenimo blyksnius.

Iki 1992 metų regionas buvo uždaras lankytojams, kurių skaičius ir dabar tebėra griežtai reguliuojamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių