Nepaisant draudimų, gyvenviečių statybų bumas tęsiasi

Kol Vašingtone izraeliečiai ir palestiniečiai derasi dėl taikos, žydų gyvenvietėse Vakarų krante toliau sparčiai tęsiamos statybos.

Teisinis draudimas ignoruojamas, to apsimeta nematanti ir vyriausybė. Tačiau tūkstančiai naujų namų gali tapti kliūtimi siekiant susitaikymo, rašo „Spiegel“.

Pirmą kartą per dvejus pastaruosius metus Izraelis ir palestiniečiai sėda prie taikos derybų stalo. Tam JAV prezidentas Barackas Obama pakvietė Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu ir Palestinos prezidentą Mahmoudą Abbasą į Vašingtoną. Gyvenviečių statyba – vienas jautriausių derybų klausimų.

Po to, kai „Hamas“ kovotojai netoli Hebrono nušovė keturis izraeliečius, naujakuriai nebenori laikytis nurodymo 10 mėnesių sustabdyti statybas, galiosiančio iki rugsėjo pabaigos. Kariuomenės vadas laikraščiui „Maariv“ teigė, kad naujakuriai grasino „užtvindyti“ Vakarų krantą „tūkstančiais naujų namų“. Jis teigė esąs susirūpinęs, kad dešimtys cemento maišyklių naktį atvyks lieti sienų, o kariuomenė negalės padaryti nieko, kad tai sustabdytų.

Netrukus statybos gali prasidėti 57 gyvenvietėse. To nepakeis ir ketvirtadienį prasidėjusios taikos derybos. Be to, gyvenviečių statybos tęsėsi ir ankstesnių taikos derybų raundų metu. Nuo Oslo taikos proceso 10 dešimtmetyje pradžios iki dabar Vakarų krante gyvenančių Izraelio naujakurių skaičius patrigubėjo – jis išaugo nuo 110 tūkst. iki daugiau kaip 300 tūkst. Dar 200 tūkst. naujakurių įsikūrė Rytų Jeruzalėje, teigia „Spiegel“.

Be to, statybos gali vykti dar greičiau nei anksčiau. Vakarų krante maža ženklų, kad moratoriumas iš viso galioja. Dešimtyje gyvenviečių nuolat matyti ekskavatoriai ir cemento maišyklės, o palestiniečiai dirba net esant 40 laipsnių karščiui. Dabar statoma apie 2 tūkst. naujų namų, daugeliu atvejų statybos prasidėjo prieš arba netrukus po memorandumo paskelbimo.

Viena tokių vietų – Anatotas, netoli Jeruzalės esanti gyvenvietė. Čia jau pabaigta keletas naujų namų. Tai patrauklūs pastatai iš Jeruzalės smiltainio. Spalvingas ženklas prie įvažiavimo į gyvenvietę reklamuoja „kotedžus su gyvenimo kokybe“. Toks būstas kainuoja 1,02–1,4 mln. šekelių (maždaug 280 tūkst. eurų) – žymiai mažiau nei nedidelis butas Vakarų Jeruzalėje. Statybas Vakarų krante smarkiai subsidijuoja Izraelis. Žemė beveik visiškai nemokama, juk tai „valstybinė“ žemė. Vystymo kaštus padengia valstybė, o gyventojai gauna patrauklias paskolas.

Vis dėlto, statybos ten iš tikrųjų nėra leidžiamos. Šis pastatų projektas nėra įtrauktas į 490 „teisinių išimčių“ sąrašą, kurį vyriausybė sugebėjo įtraukti į moratoriumą.

„Statybų bumas ten prasidėjo netrukus po to kai statybos buvo sustabdytos“, – teigia Droras Etkesas, tikriausiai daugiausiai apie gyvenvietes žinantis izraelietis. Metų metus jis renka duomenis apie gyvenviečių statybas ir teikia skundus dėl neteisėtų projektų.

D. Etkesas įsitikinęs, kad aktyvios statybos vyksta mažiausiai 46 iš 120 gyvenviečių. Darbai iš tikrųjų sustabdyti tik 5 gyvenvietėse, sako jis. Net vyriausybės inspektoriai 29 gyvenvietėse aptiko moratoriumo pažeidimų. Tačiau iki šiol nė vienai statybų bendrovei neteko atsakyti už pažeidimus.

Statybos vyksta ir Kfar Adumime. Ši gyvenvietė – didesnė nei įprasta, joje gyvena apie 2,7 tūkst. žmonių. Čia ketinama pastatyti 30 namų, vietovėje dirba 50 palestiniečių darbininkų. Vienas vonios plyteles klojęs vyras tvirtina, kad jie darbą pradėjo likus mėnesiui iki statybų užšaldymo. Iš pradžių ten dirbo 300 žmonių, kurie turėjo per trumpiausią laiką pakloti kuo daugiau pamatų.

Anot D. Etkeso, statybų draudimo apėjimas – „klasikinis naujakurių ir vyriausybės bendradarbiavimo pavyzdys“. Kai kurie pamatai pakloti prieš draudimo įsigaliojimą, kai kurie – po jo, tačiau niekas to nekontroliuoja. „Apie statybų įšaldymą kalbėta pusę metų, tad buvo užtektinai laiko visoms pusėms pasiruošti“, – mano D. Etkesas.

Niekur statybų mastai nėra tokie dideli kaip Ramat Shlomo, žydų gyvenvietėje Rytų Jeruzalėje, kur šiais metais leista pastatyti 1,6 tūkst. naujų būstų. Tai nutiko tuomet, kaip Izraelyje viešėjo JAV viceprezidentas Joe Bidenas. Amerikiečiai susierzino ir reikalavo, kad Izraelis paklustų statybų moratoriumui. Tačiau net ir maži projektai reiškia tūkstančius naujakurių, o su kiekvienu jų gyventojų iškeldinimas iš gyvenviečių darosi vis sudėtingesnis. O be gyvenviečių nugriovimo gyvybinga Palestinos valstybė negalima, tvirtina „Spiegel“.

Tai, kad statybų mastai nesumažėjo, patvirtina Izraelio statistikos tarnybos skaičiai. Izraelio televizija „Channel 10“ pranešė, kad per pastarąjį pusmetį į Vakarų krantą išsikėlė arba ten gimė 8 tūkst. izraeliečių. Galima prognozuoti, kad iki metų pabaigos, jų skaičius išaugs iki 16 tūkst.

„Kitaip tariant, plačiai aptartas statybų moratoriumas naujakurių skaičių sumažino 500“, – teigė D. Etkesas.

Palestiniečiams po moratoriumo įsigaliojimo praėjęs laikas nebuvo naudingas. Pasak organizacijos „Human Rights Watch“, Izraelio administracija pastaraisiais metais Vakarų Jordanijoje nugriovė 267 palestiniečių namus, daugiau nei bet kada anksčiau. Šie namai pastatyti be leidimo, tačiau taip statomi dauguma naujų palestiniečių namų, mat jų statyboms pritariama ypač retai.

Tuo metu D. Etkesas įsitikinęs, kad nelegaliai moratoriumo galiojimo metu gyvenvietėse pastatyti namai ar bent jau kai kurie jų vėliau bus įteisinti.

„Dienai baigiantis Vakarų krante bus dar 1 tūkst. naujų namų“, – teigė D. Etkesas.


Šiame straipsnyje: JAV statybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių