Neįtikėtina: JAV pajėgos tebenaudoja „prieštvaninius“ kompiuterius

  • Teksto dydis:

Amerikos branduolinės pajėgos tebenaudoja vadinamuosius lanksčiuosius diskus (floppy disk), sukurtus 8-ame dešimtmetyje, kai kurioms savo funkcijoms koordinuoti, sakoma trečiadienį paskelbtoje vienos priežiūros institucijos ataskaitoje.

JAV vyriausybės atskaitomybės tarnyba (GAO) atkreipė dėmesį į kai kurias pasenusias sistemas, tebenaudojamas šalies vyriausybės darbe, kurias būtina kuo skubiau atnaujinti.

Viena Pentagono vadovavimo ir kontrolės sistema, „koordinuojanti Jungtinių Valstijų branduolinių pajėgų, tokių kaip tarpžemyninės balistinės raketos, branduolinės bombos ir degalų papildymo ore lėktuvai, operatyvines funkcijas“, tebenaudoja prieštvaninius kompiuterius „IBM Series/1“ ir 8 colių lanksčiuosius diskus, sakoma dokumente.

Tie kompiuteriai buvo pradėti naudoti dar 1976 metais, kai Baltuosiuose rūmuose šeimininkavo Geraldas Fordas (Džeraldas Fordas).

Kariuomenė kol kas neatsakė į prašymą pakomentuoti šią žinią, bet GAO ataskaitoje sakoma, kad Pentagonas planuoja visiškai pakeisti tą sistemą iki 2020 metų pabaigos.

Pasak GAO, federalinė vyriausybė išleidžia daug daugiau lėšų „operacijoms ir (kompiuterinių sistemų) priežiūrai“ negu jų „plėtrai, modernizavimui ir gerinimui“.

Pavyzdžiui, pernai vyriausybė išleido 61,2 mlrd. dolerių operacijoms ir priežiūrai, o plėtrai ir modernizacijai – tik 19,2 mlrd. dolerių.

GAO taip pat nustatė, kad Iždo departamentas naudoja asemblerio kodą ( assembly language code), sukurtą 6-ame dešimtmetyje.

JAV Valdymo ir biudžeto tarnyba pradėjo iniciatyvą pakeisti senąsias IT sistemas, „bet kol ši programa bus parengta ir visiškai įvykdyta, vyriausybei gresia palaikyti sistemas, kurios atgyveno ir tapo nebeveiksmingos“, pabrėžiama ataskaitoje.


Šiame straipsnyje: JAVkompiuteriaiITflopikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių