Naujosios Zelandijos teismas pritarė internetinio pirato ekstradicijai į JAV

  • Teksto dydis:

Naujosios Zelandijos aukštasis teismas pirmadienį nusprendė, kad Kimą Dotcomą (Kimą Dotkomą) galima išduoti Jungtinėms Valstijoms, dėl įtariamo internetinio piratavimo, susijusio su jau nebeegzistuojančia imperija „Megaupload“.

Tačiau gynybos advokatai iškart pažadėjo apskųsti šį sprendimą ir tęsti ilgą K.Dotcomo kovą siekiant išvengti jo ekstradicijos į Jungtines Valstijas, kur jis būtų teisiamas.

„Mes dar toli gražu nenugalėti“, – sakoma K.Dotcomo advokato Rono Mansfieldo (Rono Mansfildo) pareiškime.

Aukštojo teismo teisėjas Murray Gilbertas (Miurėjus Džilbertas) paliko galioti apygardos teismo sprendimą, jog pakanka įrodymų, kad Vokietijos pilietį K.Dotcomą ir dar tris kaltinamuosius būtų galima išduoti dėl jų dalyvavimo „Megaupload“.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) įtaria, kad „Megaupload“ gavo daugiau kaip 175 mln. dolerių (165 mln. eurų) neteisėtų pajamų ir siūlydami vogtą turinį autorystės teisių savininkams padarė žalos už daugiau kaip 500 mln. dolerių (471 mln. eurų).

K.Dotcomas neigė padaręs ką nors neteisėta ir kaltino JAV pareigūnus vykdant jo atžvilgiu vendetą politiškai įtakingų Holivudo studijų naudai.

Jis tvirtina, kad „Megaupload“ buvo doras dalijimosi failais portalas, kuris kaip įmanydamas stengėsi išvengti autorystės teisių pažeidinėjimo, bet juo kasdien naudodavosi po 50 mln. vartotojų, tad administratoriai negalėjo kontroliuoti visų jų veiklos aspektų.

R.Mansfieldas pirmadienio sprendimą pavadino „itin nuviliančiu“, bet sakė, kad K.Dotcomas įrodė vieną itin svarbų teisinį klausimą, kuris galėtų užkirsti kelią jo ekstradicijai.

Pasak jo, teisėjas M.Gilbertas nustatė, kad autorystės teisių pažeidimas nebuvo kriminalinis nusikaltimas, tuo pakirsdamas FTB argumentus.

„Dėl paskutinės kliūties tam, ką mes vadiname teisinga išdava – jokios ekstradicijos, – dabar turės nuspręsti apeliacinis teismas, – sakė advokatas. – Liekame įsitikinę, kad šis paskutinis klausimas, kuris užkirstų kelią ekstradicijai šioje sudėtingoje ir beprecedentėje teisinėje byloje, bus išspręstas Kimo naudai.“

Vokiečiui K.Dotcomui, turinčiam nuolatinį leidimą gyventi Naujojoje Zelandijoje, gresia dešimtmečiai kalėjimo, jeigu jis Jungtinėse Valstijose bus nuteistas už internetinį piratavimą.

Pirmą kartą jis buvo areštuotas daugiau kaip prieš penkerius metus, per policijos reidą jo didžiuliame name netoli Oklando, surengtą FTB uždarius „Megaupload“ serverius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių