Naujosios Zelandijos premjeru taps B. Englishas?

  • Teksto dydis:

Naujosios Zelandijos finansų ministras Billas Englishas (Bilas Inglišas) ketvirtadienį tapo numanomu kandidatu pakeisti netikėtai atsistatydinusį premjerą Johną Key (Džoną Ki), kai iš lenktynių pasitraukė kiti du pretendentai.

Policijos ministrė Judith Collins (Džudit Kolins) ir sveikatos apsaugos ministras Jonathanas Colemanas (Džonatanas Koulmanas) atšaukė savo kandidatūras ir pareiškė palaikysiantys B. Englishą. Kai J. Key anksčiau šią savaitę paskelbė apie atsistatydinimą, jis įvardijo J. Englishą priimtiniausiu savo įpėdiniu.

Minėtų dviejų ministrų sprendimai nesivaržyti dėl lyderio posto buvo paskelbti, kai valdančiosios Nacionalinės partijos deputatų apklausa parodė, kad tarp jų populiariausias B. Englishas.

„Mažiausiai 30 parlamento narių pasižadėjo palaikyti Englishą – tai reiškia, kad jis turi pusė balsų 59 narius turinčioje frakcijoje“, – rašė dienraštis „The New Zealand Herald“ ir paskelbė B. English šalininkų sąrašą.

Naujosios Zelandijos radijo ir žiniasklaidos bendrovės atliktos apklausos taip pat rodo, kad dauguma palaiko 54-erių metų B. Englishą.

„Man aišku, kad 50 proc. frakcijos palaiko Billą Englishą kaip lyderį, todėl, mano nuomone, jis laimėjo“, – pareiškė J. Collins.

Vis dėlto partijos deputatų balsavimas yra planuojamas pirmadienį.

B. Englishas sakė atiduosiantis savo finansų ministro portfelį Stevenui Joyce'ui (Stivenui Džoisui), dabartiniam ekonomikos plėtros ministrui.

Populiarus J. Key atsistatydino dėl priežasčių, susijusių su jo šeima. Jis neseniai paminėjo aštuntąsias darbo premjero poste ir 10-ąsias vadovavimo centro dešiniajai Nacionalinei partijai metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių