Naujoji Britanijos premjerė – sunkiai suprantama protingoji dama

Kas yra Theresa May? Ilgametis Britanijos ministrų kabineto narys konservatorius Kennethas Clarke`as ją apibūdino kaip „velniškai sudėtingą“. Theresos itin mėgstama mados dizainerė Vivienne Westwood sako, kad ji „baisi“. Dar ji vadinama tokiais epitetais kaip „visiškai nesuprantama“, „abejinga“, „slapukautoja“, „uždara“, „paslaptinga“ – vardija „The Spectator“ apžvalgininkė Zoe Brennan.

Kai Th. May buvo oficialiai paskirta ministre pirmininke, žurnalistai vertėsi per galvas, kad tik nupieštų jos – netikėtai aukščiausią šalies postą užėmusios moters – portretą.

Tačiau, pasak žurnalistės, net Flitstrito geriausieji sugebėjo iškapstyti stebėtinai mažai. „The Daily Mail“ skubiai nuvyko į premjerės gyvenamąjį Berkšyro grafystėje esantį Soningo kaimą. Viskas, ką sužinojo, – kad Th. May reguliariai eina į bažnyčią, o dešras perka vietinėje mėsos krautuvėlėje. Taip pat, kad Theresa ir jos vyras Philipas aktyviai dalyvauja vietos bendruomenės gyvenime.

„The Telegraph“ išsiaiškino fantastišką faktą – kad Th. May yra ilgiausiai per pastaruosius 50 metų vidaus reikalų ministro pareigas ėjęs asmuo, ir priminė, kad, būdama pirmoji Konservatorių partijos pirmininkė moteris, avėdama dabar jau garsius „leopardinius“ aukštakulnius, pareiškė, esą liaudyje ši partija vadinama bjauria (angl. the nasty party). Tuo metu BBC pranešė, kad ji – Anglikonų bažnyčios vikaro dukra. Z. Brennan konstatuoja, kad nepaisant visų pastangų ir nesuskaičiuojamų šiai temai skirtų pirmųjų puslapių, Th. May asmenybė išlieka paslaptis.

Oksfordo auklėtinė

Tačiau apžvalgininkė teigia žinanti, koks tai žmogus, ir sakosi tuojau šią paslaptį atskleisianti. Theresa studijavo Oksfordo moterų koledže, taigi yra viena iš tų, protingųjų. Kaip teigia Z. Brennan, juodvi abi Oksfordo Šv. Hju koledže studijavo geografiją, tik skirtingu laiku.

Theresa – užgrūdinta koledžo „mėlynųjų pėdkelnių“ muštro, reiklios Oksfordo mokymo sistemos, grynai moteriškos aplinkos ypatumų ir akademinio personalo proto visagalybės.

Pokalbiai užkandžiaujant

1997 m., kai Th. May pirmąkart tapo parlamento nare, Z. Brennan dirbo „The Sunday Times“ korespondente. Apžvalgininkė pasakoja, kaip juodvi prie priešpiečių stalo dalijosi prisiminimais apie koledže praleistus metus. Politikas ir žinomos britų radijo laidos vedėjas Nickas Cleggas esą yra aiškinęs, kad Theresai nebūdinga šnekučiuotis ir kad ji – šalta kaip ledas. Tuo metu Z. Brennan tikina, kad jos puikiai pasišnekučiavo.

Theresa turėjo ką papasakoti, pavyzdžiui, apie slaptą vaikinų „tranzitą“ į koledžą, kai bendrabučio kambariai pagal tvarką būdavo atviri tik merginoms. Taip pat, kaip pasakoja apžvalgininkė, juodvi aptarė tai, kokie svarbūs moterų koledžai buvo moterų pažangai ir kiek moterims teko kovoti, kad įsitvirtintų vyrų dominuojamame universitete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gugu

gugu portretas
Benaziras Bhutto, vėliau tapęs Pakistano ministru pirmininku - buvo moteris:)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių