Nauji rinkimai: Čekijos parlamentarai pritarė parlamento paleidimui

  • Teksto dydis:

Čekijos įstatymų leidėjai antradienį balsavo už parlamento paleidimą, atverdami kelią pirmalaikiams rinkimams, kurie galėtų užbaigti kelis mėnesius trunkančią politinę krizę dėl šnipinėjimo ir korupcijos skandalo.

Už pasiūlymą, kurį pateikė trys didžiosios parlamento partijos, balsavo 140 parlamentarų 200 vietų parlamente. Pasiūlymui priimti būtų užtekę ir 120 balsų.

Čekija įklimpo politinėje krizėje nuo birželio, kai atsistatydino premjeras Petras Nečasas dėl kyšininkavimo skandalo, susijusio su jo aukšto rango padėjėja ir meilužė. P.Nečaso administracijos vadovei 49 metų Janai Nagyovai (Janai Nagiovai) buvo pateikti kaltinimai dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo valdžia.

Prezidentas Milošas Zemanas paskyrė naują technokratų vyriausybę, bet ši anksčiau šį mėnesį prarado pasitikėjimą.

Pagal konstituciją M.Zemanas turi patvirtinti parlamento paleidimą ir per 60 dienų nurodyti rinkimų datą.

Praėjusią savaitę jis sakė skelbsiąs pirmalaikius rinkimus spalio 25-26 dienomis. Eiliniai rinkimai turėjo būti rengiami 2014 metų gegužę.

Parlamento paleidimui pritarė šios trys partijos: radikaliai kairieji – komunistai, dešinieji – konservatyvioji partija TOP 09 ir kairieji – socialdemokratai; šios partijos, kaip rodo apklausos, lengvai laimėtų pirmalaikius rinkimus.

Apklausas rengianti „ppm factum“ pirmadienį pranešė, kad už socialdemokratus balsuotų 21 proc. rinkėjų, TOP 09 – 10 proc., komunistus – 9 proc.

„Nedelsiant surengti pirmalaikiai rinkimai būtų palankūs kairiosioms partijoms, nes daugelis rinkėjų dar neužmiršo savo nusivylimo P.Nečaso vyriausybe“, – sakė agentūrai AFP nepriklausomas politologas Jiri Pehe (Jiržis Pehė).

Socialdemokratų pirmininkas Bohuslavas Sobotka (Bohuslavas Sobotka), tikėtinas naujasis premjeras, pavadino tokį parlamentarų balsavimą „aiškiu sprendimu, kurį turi gerbti kiekvienas“.

„Mes suteikiame galimybę piliečiams nulemti Čekijos Respublikos ateitį“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių