Naujasis Puerto Riko gubernatorius – salos prijungimo prie JAV šalininkas

  • Teksto dydis:

Puerto Riko gubernatoriaus rinkimus antradienį laimėjo uolus šios salos inkorporavimo į Jungtines Valstijas šalininkas, žadėjęs per savo kadenciją paversti ekonominių sunkumų krečiamą teritoriją 51-ąja valstija.

Naujosios pažangiosios partijos kandidatas Ricardo Rossello (Rikardas Roseljas) surinko beveik 42 proc. (566 tūkst.) balsų, o jo pagrindinis varžovas Davidas Bernier (Davidas Bernjė) pripažino pralaimėjęs, kai buvo suskaičiuoti balsalapiai daugiau kaip 70 proc. apylinkių.

Už D. Bernier balsavo daugiau kaip 527 tūkst. rinkėjų (39 proc.).

„Esu pagerbtas, kad Puerto Rikas suteikė man galimybę. Sukursime gyvenimo kokybę, leisiančią (puertorikiečiams) grįžti į jų gimtąjį kraštą“, – sakė 37-erių metų R. Rosello.

Per gilią ekonomikos krizę Puerto Riką paliko ir į JAV žemyninę dalį išvyko daugiau kaip 200 tūkst. salos gyventojų.

Šios Karibų salos, kuri yra neinkorporuota JAV teritorija, gyventojai turi Amerikos pilietybę, bet negali balsuoti JAV prezidento rinkimuose, jeigu yra registruoti kaip gyvenantys Puerto Rike.

R. Rossello – mokslininkas ir buvusio gubernatoriaus, tai pat agitavusio už Puerto Riko pavertimą JAV valstija, sūnus – argumentuoja, kad draudimas balsuoti JAV prezidento rinkimuose atima iš 3,5 mln. žmonių galimybę naudotis visomis savo teisėmis. Pasak jo, salos pavertimas visaverte valstija taip pat išjudintų ekonomiką iš dešimtmetį trunkančio sąstingio.

R. Rossello pergalė kelia klausimą dėl D. Bernier partijos ateities. Šis politikas yra pripažinęs, kad Puerto Riko turimas bendrijos narės statusas, už kurį pasisako jo partija, dabar jau yra sunkiai palaikomas.

„Kovojome sunkiame ir įtemptame mūšyje, – sakė D. Bernier, kai pripažino pralaimėjęs. – Tai labai sudėtingas momentas partijos istorijoje.“

D. Bernier populiarumas nukentėjo tvyrant pykčiui dėl ekonomikos būklės, taip pat dėl jo partiją sukrėtusio korupcijos skandalų. Dalį Liaudies demokratinės partijos balsų atėmė du nepriklausomi kandidatai.

Dabartinis gubernatorius Alejandro Garcia Padilla (Alechandras Garsija Padilja), D. Bernier partijos narys, nesiekė būti perrinktas antrai kadencijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių