Naujasis PSO vadovas: visi keliai turi vesti į visuotinį sveikatos draudimą

Pirmą kartą Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gyvavimo istorijoje surengtame visuotiniame narių balsavime buvo išrinktas naujasis jos vadovas, kuriuo tapo dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus iš Etiopijos.

Pirmasis afrikietis

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus iš Etiopijos bus naujasis PSO vadovas. Tai paaiškėjo po gegužės pabaigoje surengtų visuotinų organizacijos narių balsavimo. Jis taps pirmuoju tokias pareigas einančius specialistu, kilusiu iš Afrikos žemyno. Dr. T.A.Ghebreyesus laimėjo didžiąja balsų dauguma – už jo paskyrimą vadovu balsavo 186 PSO nariai. Jis pakeis dešimt metų šias pareigas ėjusią Margaret Chan.

Aš kasdien atsibusiu tik tam, kad ką nors pakeisčiau pasaulyje. Esu pasiruošęs vadovauti.

Didžiąją karjeros dalį dr. T.A.Ghebreyesus itin dažnai kritikuodavo PSO dėl jos atsako į Ebolos epidemiją, todėl manoma, kad tai bus vienas prioritetinių jo darbų, idant būtų išvengta dar vieno šios ligos proveržio. Pasak naujai išrinkto vadovo, PSO per daug abejingai sureagavo į 2013 metais prasidėjusią epidemiją, kuomet nebuvo išplatinti praktiškai jokie įspėjimai dėl ligos, nužudžiusios daugiau nei 11 tūkst. žmonių.

Todėl dr. T.A.Ghebreyesus pažadėjo į panašius atvejus reaguoti greitai bei veiksmingai. Išrinktas naujuoju PSO vadovu jis taip pat pasakė, kad kovos už geresnes skurstančiųjų teises. „Visi keliai turi vesti į visuotinį sveikatos draudimą. Nesustosiu, kol tai nebus padaryta“, - tarė jis.

Pateikta ir kontroversiškos informacijos

Dr. T.A.Ghebreyesus iki šiol ėjo Etiopijos sveikatos apsaugos ministro pareigas. Jis taip pat buvo Globalaus fondo kovai su maliarija, tuberkulioze ir AIDS pirmininkas. Taip pat yra tarptautiniu mastu pripažintas maliarijos tyrėjas bei visuomenės sveikatos mokslų daktaras.

Rinkimų metu buvo iškilusios nemažai kontraversiškos informacijos apie naujai išrinktą PSO vadovą. Kai kurie šaltiniai teigė, kad jis būdamas Etiopijos sveikatos apsaugos ministras slėpė šalyje prasidėjusią choleros epidemiją. Visgi jo patarėjai šią informaciją paneigė. Etiopijos parlamento opozicinės grupės taip pat itin kritiškai vertino dr. T.A.Ghebreyesus norą tapti PSO vadovu. Jie kaltino Vyriausybę žmogaus teisių pažeidimu ir tikino, kad politiko kandidatūra yra tiesiog bandymas pagerinti šalies diplomatinį veidą.

Tačiau pats dr. T.A.Ghebreyesus nesutiko su tokia nuomone ir teigė, kad PSO vadovu siekė tapti dėl to, jog padėtų kurti pasaulį, kuriame kiekvienas galėtų turėti sveiką bei produktyvų gyvenimą, nepaisant, kas jis yra ir kur gyvena.

„Aš kasdien atsibusiu tik tam, kad ką nors pakeisčiau pasaulyje. Esu pasiruošęs vadovauti“, - sakė naujasis PSO vadovas.

Dr. T.A.Ghebreyesus taip pat įvardijo penkis prioritetinius darbus

1. Skatinti visuotinį sveikatos draudimą.

2. Užtikrinti greitą ir efektyvų PSO reagavimą į ligų protrūkius bei ekstremalias situacijas.

3. Įtraukti kuo daugiau moterų bei vaikų į pasaulinį sveikatos bei vystymosi centrą.

4. Pagelbėti įvairioms šalims spręsti klimato kaitos poveikį žmonių sveikatai.

5. Padaryti organizaciją skaidrią ir atsakingą.

Žiniasklaidos nuomonė

Nors žiniasklaidoje pasirodė įvairių nuomonių apie dr. T.A.Ghebreyesus, užsienio žurnalistai pripažįsta, kad jis šiuo metu yra tinkamiausias žmogus užimti PSO vadovo pareigas. Žiniasklaidai politikas yra prisipažinęs, kad vaikystėje jautė didžiulę neteisybę, kuomet matė, kai nuo tymų mirė jo penkerių metų brolis. Naujasis PSO vadovas mano, kad medicininė atskirtis tarp išsivysčiusių šalių ir besivystančių yra didžiulė, o taip būti neturėtų. Todėl jam yra itin svarbu, kad tinkamą sveikatos priežiūrą gautų kiekvienas pasaulio žmogus.


Tarp kita ko

Į PSO generalinio vadovo vietą pretendavo trys kandidatai: dr. T.A.Ghebreyesus; dr. David Nabarro (67), britų gydytojas, vienas iš aktyviausių Jungtinių Tautų narių reaguojant į įvairius ligos proveržius; dr. Sania Nishtar (54), kardiologė ir buvusi Pakistano ministrė pirmininkė, kurios specializacija – nutukimai bei širdies ligos.

Dabartinė PSO vadovė dr. M.Chan organizaciją valdė nuo 2006 metų. Ji kadenciją užbaigs šių metų birželio gale. PSO vadovė taip pat įtariama kyšininkavimu.

PSO būstinė yra Ženevoje (Šveicarijoje). Šiuo metu organizacijai priklauso 193 valstybės, tarp jų visos 185 Jungtinių Tautų narės. Lietuva tikrąja PSO nare tapo 1991 m. Ji kartu su kitomis 52 valstybėmis, JT narėmis, priklauso PSO Europos regiono biurui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ojojoi

Ojojoi portretas
Bėda, kad nuo PSO ir panašių apsidrausti negalima...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių