Naujasis JT generalinis sekretorius pasikalbėjo telefonu su D. Trumpu

  • Teksto dydis:

Išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį telefonu kalbėjosi su naujuoju Jungtinių Tautų generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu (Antonijumi Guterišu).

Po pergalės prezidento rinkimuose D.Trumpas nekart leido suprasti, kad jo administracija laikysis griežtesnės pozicijos šios pasaulinės organizacijos atžvilgiu.

JT atstovas Farhanas Haqas (Farhanas Hakas) sakė, kad pokalbis įvyko A.Guterreso iniciatyva jo antrąją darbo dieną, o skambučio tikslas buvo prisistatyti D.Trumpui.   

„Jie labai pozityviai pasikalbėjo apie JT ir JAV santykius“, – sakė F.Haqas.

„Generalinis sekretorius sakė su malonumu laukiąs, kai galės pradėti bendradarbiauti su prezidentu po jo inauguracijos“, – sakė JT atstovas spaudai. 

D.Trumpo atstovas Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris) patvirtino, kad pokalbio būta, tačiau nepateikė jokios informacijos, apie ką buvo šnekama.

Jis pridūrė, kad D.Trumpo administracija po naujojo prezidento inauguracijos sausio 20 dieną ketina siekti, jog Jungtinės Tautos būtų reformuotos. 

D.Trumpo administracija sieks užtikrinti, kad „Jungtinės Valstijos, kurių įnašas sudaro didelę dalį JT biudžeto, pareikalautų kai kurių reformų ir pokyčių, jog mūsų mokesčių mokėtojų doleriai būtų naudojami… veiksmingai ir efektyviai“, sakė S.Spiceris.

Buvęs Portugaliojs premjeras A.Guterresas, dešimtmetį vadovavęs Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūrai, gruodžio 12 dieną buvo prisaikdintas 9-uoju šios 1945 metais įkurtos pasaulinės organizacijos generaliniu sekretoriumi, ir savo pareigas oficialiai pradėjo eiti sausio 1 dieną.

Prie JT vairo jis pakeitė dvi kadencijas dirbusį Ban Ki-mooną (Ban Kimuną).

Antradienį, pirmą savo darbo šiame poste dieną, A.Guterresas įspėjo, kad JT išgyvena iššūkių kupiną laikotarpį, ir paprašė paramos pertvarkai, jog organizacija galėtų geriau į juos reaguoti.  

„Turime pripažinti mūsų trūkumus, mūsų nesėkmes“, – sakė jis, kreipdamasis į JT darbuotojus ir diplomatus. 

A.Guterresas paragino bendromis pastangomis keisti, reformuoti bei gerinti šią tarptautinę organizaciją ir „atsikratyti biurokratijos tramdomųjų marškinių“. 

Praėjusią savaitę D.Trumpas pažėrė kritikos JT ir sakė, kad ši organizacija yra pasaulio problemų priežastis, o ne sprendinys.

„JT turėjo tokį didžiulį potencialą. Jos nepateisina savo potencialo“, – sakė išrinktasis prezidentas žurnalistams jam priklausančiame kurorte „Mar-a-Lago “ Floridos pietuose.

„Kada matėte Jungtines Tautas sprendžiančias problemas? Jos to nedaro. Jos sukelia problemas“, – aiškino jis.

D.Trumpas taip pat griežtai kritikavo gruodžio 23 dieną JT Saugumo Tarybos priimtą rezoliuciją, raginančią Izraelį sustabdyti žydų nausėdijų plėtrą palestiniečių žemėse. 

Kadenciją baigiančio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija per balsavimą nepasinaudojo savo veto teise, atverdama kelią priimti šį dokumentą, kuris yra pirmoji nuo 1979 metų JT rezoliucija, smerkianti Izraelį už nausėdijų politiką.

D.Trumpas, būsimuoju JAV ambasadoriumi Izraelyje pasirinkęs žmogų, tvirtai remiantį nausėdijų plėtrą, neslėpė pasipiktinimo ir „Twitter“ parašė: „Mes negalime toliau leisti, kad su Izraeliu būtų elgiamasi su tokia absoliučia panieka ir nepagarba.“

„Kalbant apie JT, po sausio 20-osios reikalai pasikeis“, – pažymėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių