Naujasis Filipinų prezidentas pasisako už korumpuotų žurnalistų žudymą

  • Teksto dydis:

Išrinktasis Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) antradienį pareiškė, kad korumpuoti žurnalistai yra teisėti žudymo taikiniai, griežtindamas savo kontroversiškos kampanijos prieš nusikalstamumą retoriką ir žadėdamas atlygį už narkotikų prekeivių žudymą.

R.Duterte didžiule persvara laimėjo šį mėnesį vykusius prezidento rinkimus su prieštaringa teisėtvarkos programa, kurios svarbiausias punktas buvo pažadas per šešis mėnesius išgyvendinti nusikalstamumą, išžudžius dešimtis tūkstančių įtariamų nusikaltėlių.

Nepraustaburnio reputaciją pelnęs R.Duterte po rinkimų pažėrė virtinę piktų tiradų nusikaltėlių atžvilgiu ir pakartojo savo pažadą juos žudyti – ypač narkotikų prekeivius, prievartautojus ir žudikus.

Antradienį pietiniame Davao mieste, kurį jis kaip meras valdė beveik visą laiką pastaruosius du dešimtmečius, R.Duterte sušaukė spaudos konferenciją savo kabinetui pristatyti, kurios metu pareiškė, kad žurnalistai, kurie ima kyšius ar dalyvauja kitokio pobūdžio korupcinėje veikloje, taip pat nusipelno mirti.

„Tik todėl, kad esi žurnalistas, dar nereiškia, jog tau bus taikoma nežudymo išimtis, jei esi kalės vaikas“, – sakė R.Duterte, paklaustas, kaip ketina spręsti žurnalistų žudymo problemą Filipinuose, kur praėjusią savaitę Maniloje buvo nušautas reporteris.

Filipinai yra viena pavojingiausių pasaulio valstybių žurnalistams. Per tris dešimtmečius nuo tada, kai per revoliuciją buvo nuverstas diktatorius Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas), šalyje buvo nužudyti 174 žurnalistai.

„Dauguma tų nužudytųjų, kalbant atvirai, buvo kažką padarę. Tavęs nežudys, jei nedarai nieko bloga“, – sakė R.Duterte, pridūręs, kad daugelis žurnalistų Filipinuose yra korumpuoti.

„Jis to nusipelnė“

R.Duterte taip pat sakė, kad Konstitucijoje įtvirtintos nuostatos dėl saviraiškos laisvės nebūtinai apsaugo nuo smurtinių pasekmių už šmeižtą.

„Negali būti tik žodžio laisvė. Konstitucija jums nebepadės, jei negerbiate kito žmogaus“, – pabrėžė jis.

R.Duterte priminė apie Juną Palą (Chuną Palą) – žurnalistą ir politiką, kuris 2003 metais buvo nužudytas Davao mieste. Motociklu privažiavę žudikai nušovė J.Palą, kuris buvo garsus R.Duterte kritikas, o ši žmogžudystė iki šiol neišaiškinta.

„Jei esi doras žurnalistas, tau nieko nenutiks“, – sakė išrinktasis prezidentas, ilgiau negu du dešimtmečius buvęs Davao meru ir kaltinamas ryšiais su vadinamaisiais savanoriškais mirties būriais, kurie laikomi atsakingais už šimtų žmonių dingimą ar nužudymą šiame mieste.

„Čia tinka Palos pavyzdys. Nenoriu menkinti jo atminimo, bet jis buvo šlykštus kalės vaikas. Jis to nusipelnė“, – aiškino R.Duterte.

Filipinuose 2009 metais buvo įvykdytas iki šiol vienas kruviniausių išpuolių prieš žiniasklaidos atstovus, kai Magindanao provincijoje 32 žurnalistai ir dar 26 žmonės buvo nužudyti vieno vietos musulmonų klano, kurio lyderis siekė sutrukdyti politiniam priešininkui iškelti savo kandidatūrą gubernatoriaus rinkimuose.

Daugiau nei 100 žmonių yra teisiami dėl šių žudynių, tarp jų daug Ampatuanų šeimos narių, kurie kaltinami jas organizavę.

R.Duterte savo atstovu spaudai paskyrė Salvadorą Panelo (Salvadorą Panelą), buvusį Ampatuanų šeimos advokatą, ir dėl šio savo pasirinkimo sulaukė griežtos kritikos iš aukų artimųjų bei žurnalistų organizacijų.

R.Duterte, kuris prezidento pareigas pradės eiti birželio 30 dieną, taip pat sakė, kad siūlys atlygį teisėsaugos pareigūnams už narkotikų prekeivių nužudymą.

Pasak išrinktojo prezidento, už narkotikų barono nužudymą teisėsaugos pareigūnams bus išmokama 3 mln. pesų (19 tūkst. eurų) premija, o už žemesnio rango narkotikų kartelių narių nužudymą bus skiriamas mažesnis atlygis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių