NATO vadovas: po atakos evakuacija iš Kabulo turi likti svarbiausiu prioritetu

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad sąjungininkų pajėgos turėtų tęsti evakuaciją iš Kabulo ir išgabenti iš ten kaip įmanoma daugiau pažeidžiamų žmonių, nepaisant „siaubingos teroro atakos“.

„Mūsų prioritetas lieka kuo greičiau evakuoti kuo daugiau žmonių“, – pareiškė jis po dviejų sprogimų, driokstelėjusių šalia Kabulo oro uosto.

Išpuoliai įvykdyti prieš rugpjūčio 31 dieną nustatytą galutinį terminą JAV kariams palikti oro uostą Afganistano sostinės pakraštyje ir NATO sąjungininkams užbaigiant evakuacijos operacijas.

Belgija ir Nyderlandai jau nutraukė skrydžius iš oro uosto, o kitos sąjungininkės jų pavyzdžiu paseks artimiausiomis valandomis ir dienomis, nors ir nuogąstaujama, kad pavojuje atsidūrę žmonės bus palikti bėdoje.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) pritarė J. Stoltenbergo raginimui tęsti evakuaciją.

„Pastangos užtikrinti saugią prieigą į oro uostą lieka gyvybiškai svarbios“, – parašė jis tviteryje.

Vokiečių gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer) ketvirtadienį pranešė, kad Vokietija paskutiniuoju savo evakuacijos reisu išgabeno iš Kabulo visus savo Afganistane buvusius karius.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pasmerkė „bjaurią“ ataką prie Kabulo oro uosto, pareikalavusią mažiausiai šešių gyvybių.

„Mes dar nežinome visų detalių, bet teroristai taikėsi į išvykti besitikinčius žmones, laukusius prie oro uosto vartų, – sakė A. Merkel. – Jie norėjo saugumo ir laisvės, todėl tai labai bjaurus išpuolis esant labai įtemptai situacijai.“

B. Johnsonas: JK tęs evakuacijų operaciją nepaisant sprogimų prie Kabulo oro uosto

Jungtinė Karalystė tęs savo piliečių ir afganų evakavimo operaciją iš Kabulo, nepaisant ketvirtadienį surengtos sprogdinimo atakos, pareiškė premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas).

„Buvome tam pasirengę, – kalbėjo jis apie ataką. – Tęsime tą operaciją, bet kokiu atveju jau einame link jos visiškos pabaigos.“

E. Macronas: Prancūzija siekia evakuoti iš Kabulo dar „kelis šimtus“ žmonių

Prancūzija tebesiekia iš Afganistano evakuoti dar šimtus žmonių iki artėjančio galutinio termino, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), įspėdamas, kad Kabulo uoste po nugriaudėjusių sprogimų susiklostė „itin pavojinga“ padėtis.

„Padarysime viską, ką tik galime“, kad šie Afganistano piliečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys, buvę ambasadoje ir šiuo metu esantys už oro uosto perimetro 20-yje autobusų, būtų atgabenti į Prancūziją, per vizitą Airijoje sakė E. Macronas.

„Kalbame apie kelis šimtus žmonių, kuriems vis dar iškilęs pavojus, – kalbėjo prancūzų lyderis. – Negaliu šiandien jums garantuoti, kad mums pavyks įgyvendinti šias operacijas, nes mes nekontroliuojame saugumo situacijos.“

Prancūzijos prezidentas situaciją po sprogimų apibūdino kaip painią ir teigė negalintis pateikti papildomos informacijos apie aukas.

Tačiau jis pridūrė: „Akivaizdu, kad įtampa didėja. Tolesnės valandos Kabule ir oro uoste ir toliau bus itin rizikingos.“

Prancūzijos premjeras Jeanas Castexas (Žanas Kasteksas) anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad jo šalis nuo ateinančios dienos vakaro nebegalės evakuoti žmonių iš Kabulo oro uosto.

Pasak gynybos ministrės Florence Parly (Florans Parli), nuo rugpjūčio 15-osios, kai Talibanas užėmė Kabulą, Prancūzija per Abu Dabį iš Afganistano evakavo apie 2 700 žmonių.

E. Macronas taip pat patvirtino, kad Prancūzijos ambasadorius Davidas Martinonas, pastaruoju metu dirbęs iš oro uosto, paliks Afganistaną paskutiniu prancūzų organizuojamu reisu iš Kabulo ir dirbs iš Paryžiaus.

„Tokiomis saugumo sąlygomis ambasadorius nepasiliks Afganistano teritorijoje“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių