NATO vadovas perspėja: Rusija pajus padarinius, jei panaudos jėgą prieš Ukrainą

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas penktadienį pabrėžė, kad Rusijai teks pajusti padarinius, jei ji panaudos savo karines pajėgas Ukrainoje, ir pareiškė susirūpinimą dėl Rusijos pajėgų telkimo pasienyje.

„Aišku, kad, jei Rusija panaudos jėgą prieš Ukrainą, tai kainuos ir turės padarinių“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

J. Stoltenbergas sakė, kad kitą savaitę Latvijos sostinėje Rygoje vyksiančiame NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikime bus svarstomas Rusijos karinių dalinių telkimas pasienyje, kuris suteikia „labai rimtų priežasčių būti smarkiai susirūpinusiems“.

„Tai jau antras kartas šiais metais, kai Rusija regione sutelkia didelę ir neįprastą pajėgų koncentraciją“, – sakė jis, išvardydamas „sunkiosios technikos pajėgumus, tokius kaip tankai, artilerijos šarvuočiai, bepiločiai orlaiviai ir elektroninės kovos sistemos, taip pat kovai pasirengusius karius“.

J. Stoltenbergas karinių pajėgų telkimą pavadino „neišprovokuotu ir nepaaiškinamu“ ir perspėjo, kad „tai didina įtampą ir kelia klaidingų apskaičiavimų riziką“.

Maskva pavadino Vakarų „isterija“ nuogąstavimus, kad ji galimai planuoja įsiveržti į Ukrainą, kurios dalį – Krymą – aneksavo 2014 metais.

Naujasis Rusijos pajėgų telkimas vyksta po panašaus veiksmo balandį, kai Rusija prie Ukrainos sienų sutelkė apie 100 tūkst. karių.

J. Stoltenbergas sakė, kad nors Ukraina nėra NATO narė ir jai netaikomas kolektyvinės gynybos paktas, aljansas „pasiųs Rusijai aiškią žinią, kad NATO yra tam, kad gintų ir saugotų visus sąjungininkus“.

„Turime užtikrinti, kad nekiltų jokių nesusipratimų, nebūtų vietos klaidingiems apskaičiavimams dėl NATO ryžto, gebėjimų ir valios ginti visus NATO sąjungininkus“, – sakė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

NATO bijo RUSIJOS,

NATO bijo RUSIJOS, portretas
iš baimės jie net n e j a u č i a , jog pilnos KELNĖS

Iš Kauno

Iš Kauno portretas
Nato užpuolimo atveju ,negali ginti,o šalys prie ginybos gali ptosidėti tik du savo valstybine vėliava,o ne su Nato vėliavą,nes Ukrsina ne Nato narė,o Rusija ją laiko ant pavadėlio,kad neistotu.

Manau

Manau portretas
Ukraina jei būtu ,ar Sakartvelas ,Moldova savo ginyba nepasirūpino laiku būtu išsaugoje šalies vientisumą,o kas dabar Rusija niekad nesikeičia tuo labiau kad nuo jos daugiausia yra nukentėjusi.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių