NATO vadovas paragino Rusiją išvežti ginklus iš Ukrainos

  • Teksto dydis:

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį perspėjo, kad bet koks bandymas išplėsti separatistų užimtą teritoriją Ukrainoje bus „nepriimtinas“ ir liepė Rusijai išvežti 1 tūkstantį karinės technikos vienetų iš kaimyninės šalies.

Po susitikimo su Italijos premjeru Matteo Renzi (Matėju Renciu) Aljanso generalinis sekretorius išreiškė santūrų optimizmą dėl Ukrainos pajėgų ir prorusiškų separatistų trapių paliaubų perspektyvų.

„Sveikinu naujausius atslūgusių kovų Ukrainoje ženklus ir mes tikimės, kad paliaubų pagaliau bus laikomasi“, – pareiškė jis.

„Svarbu, kad visos šalys visiškai laikytųsi paliaubų ir atitrauktų sunkiąją ginkluotę“, – kalbėjo NATO vadovas.

„Rusija pastaraisiais mėnesiais perkėlė 1 tūkstantį vienetų savo technikos – tankus, artileriją ir pažangias priešlėktuvinės gynybos sistemas. Jie turi atitraukti šią techniką ir liautis rėmę separatistus“, – sakė J.Stoltenbergas.

Pasak NATO vadovo, „svarbu, kad visos šalys laikytųsi Minsko sutarties nuostatų“.

„Ir bet kokie bandymai išplėsti separatistų kontroliuojamas teritorijas bus akivaizdus Minsko susitarimo ir paliaubų pažeidimas. – pareiškė jis. – Ir jis bus nepriimtinas tarptautinei bendruomenei“.

Šie J.Stoltenbergo komentarai pasirodė tuo metu, kai Ukrainos kariškiai paskelbė apie sunkiosios ginkluotės atitraukimą nuo fronto linijos, stebint ESBO atstovams.

Pabūklų, 100 mm ir didesnio kalibro, atitraukimas reiškia, kad formuojama 50-140 kilometrų (priklausomai nuo pabūklų toliašaudos) buferinė zona tarp kariaujančių pusių.

Pagal Kijevo ir separatistų šį mėnesį pasirašytą taikos planą ginkluotės atitraukimas turi būti užbaigtas per 14 dienų.

Prorusiški separatistai tvirtina jau pradėję savo sunkiųjų ginklų atitraukimą, tačiau ESBO stebėtojai kol kas šios informacijos patvirtinti negali.


Šiame straipsnyje: Jensas StoltenbergasNATOkaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

judai

judai portretas
Kremliaus judai atidirba už 30 sidabrinių. Gerai, kad suomiai juos išryškino

karas

karas portretas
ir prasidejo ukrainoj su amerikos ir nato sunsnukiu pagalba

Petras1

Petras1 portretas
uzsiciaupkit kolorado isgamos
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių