NATO vadovas: nenorime naujo Šaltojo karo

  • Teksto dydis:

NATO nenori sugrįžti prie Šaltojo karo laikų konfrontacijos su Rusija, penktadienį sakė aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jensas Stoltenbergas).

Vis dėlto NATO vadovas parėmė griežtą Jungtinės Karalystės poziciją dėl buvusio dvigubo šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo.

Anot J. Stoltenbergo, šis išpuolis atitinka „neatsakingo Rusijos elgesio modelį“.

Jis pareiškė, kad JAV vadovaujamas karinis blokas ėmėsi veiksmų, tačiau pabrėžė, kad politinis dialogas turi tęstis.

„Nenorime naujojo Šaltojo karo, nenorime naujųjų ginklavimosi varžybų. Rusija yra mūsų kaimynė – taigi, turime ir toliau siekti geresnių santykių su ja“, – sakė jis BBC radijui.

J. Stoltenbergas pažymėjo, kad NATO valstybės pastaraisiais metais įvedė ekonomines sankcijas Rusijai ir atsiuntė į Rytų Europą daugiau pajėgų, atsakydamos į „pasikeitusią saugumo padėtį“.

„Izoliuoti Rusiją nėra alternatyva“, – tvirtino NATO vadovas.

„Kada nors Rusija supras, kad jai naudinga su mumis ne varžytis, o bendradarbiauti. Mes pasiruošę tai daryti, jeigu jie gerbtų elementarias tarptautinio elgesio normas ir taisyklės“, – pridūrė jis.

NATO remia JK vyriausybę kovo 4-ąją įvykus atakai pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje, per kurią buvo apnuodyti S. Skripalis ir jo dukrą Julija. Jie tebelieka kritinės būklės.

„Neturime priežasčių abejoti britų vyriausybės išvadomis ir įvertinimais. Visų pirma dėl to, kad incidentas įvyko per daugelį metų susiklosčius neatsakingo Rusijos elgesio modeliui“, – sakė J. Stoltenbergas.

Opozicinės JK parlamento Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas), išsakęs abejonių, kad Rusijos valdžia atsakinga už ataką, penktadienį ragino vengti „kelio konflikto link“.

„Negalima atmesti galimybės, kad prie incidento prisidėjo į mafiją panašios Rusijos grupuotės, kurioms buvo leista įsitvirtinti Didžiojoje Britanijoje“, – rašė jis dienraštyje „The Guardian“.

„Policijai renkant įrodymus ir tvyrant įtemptai atmosferai parlamente karščiuotis nėra naudinga tiek mūsų teisingumo sistemai, tiek nacionaliniam saugumui“, – aiškino jis.

J. Corbyno kairiąsias pažiūras praeityje kritikavę net jo paties partijai priklausantys parlamentarai. Keletas jų ir dabar nepritarė jo nuomonei apie konservatorių vyriausybės poziciją.

Iki penktadienio ryto 33 leiboristų įstatymų leidėjai pasirašė po parlamento iniciatyva, „nedviprasmiškai“ kaltinančia Rusijos valdžią.

J. Corbynas rašė, kad jo partija „nėra Putino režimo šalininkė“, tačiau pridūrė, kad „tai nereiškia, kad turime nusileisti iki „naujojo Šaltojo karo“, augančių išlaidų ginklavimuisi, konfliktų „svetimomis rankomis“ visame pasaulyje ir McCarthy laikų nepakantumo nuomonių skirtumui.“

Tuo metu Kremlius penktadienį pareiškė nelinkęs vertinti dabartinį Rusijos santykių su JK ir kitomis Vakarų valstybėmis paaštrėjimą kaip naująjį Šaltąjį karą.

„Vargu ar čia vertėtų vartoti tokius apokalipsinius pasakymus“, – žurnalistams sakė prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Taip jis atsakė į klausimą, ar jo nuomone artėja naujasis Šaltasis karas tarp Vakarų ir Rusijos, atsižvelgiant į JK, JAV, Prancūzijos ir Vokietijos vyriausybių pareiškimus dėl S. Skripalio apnuodijimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gelbekit

Gelbekit portretas
Tai dinkit okupantai iš Europos ir Lietuvos,ir nemaisykit gyvent su savo grasinimais

...

... portretas
"NATO vadovas: nenorime naujo Šaltojo karo" - nes 'mes ruošiamės TIKRAM, ir jam savo sąjungininkų nepagailėsim'.

sito

sito portretas
nori visi dori ir protingi zmones bet yra isgamu parsidavusiu velnio pagundai sunaikint zmonija palikus tik tuos kurie jam tarnautu ir siandien tai daroma visais budais pasauliniu mastu .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių