NATO susitarė dėl Afganistano pajėgų finansavimo ir Aljanso kontingento

  • Teksto dydis:

NATO šeštadienį susitarė išlaikyti savo kontingentą Afganistane ir dar kartą patvirtino įsipareigojimus finansuoti vietos saugumo pajėgas iki 2020 metų, bet negalėjo atsakyti, kada baigsis ši ilgiausia visų laikų Aljanso karinė misija.

„Nėra priežasčių stengtis tiksliai nuspėti, kiek tai truks. Juk esame įsipareigoję ir esame pasiruošę pasilikti“, – NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė apie karą, besitęsiantį nuo 2001 metų.

Afganistano saugumo pajėgoms, perėmusioms atsakomybę už saugumą visoje šalyje praėjusiais metais, sunkiai sekėsi pažaboti atsigaunantį Talibaną, taip pat atlaikyti džihadistų grupuočių „al Qaeda“ ir „Islamo valstybė“ atakas.

NATO ir ateinančiais metais laikys savo karius Afganistane, kur jie atlieka patarėjų ir instruktorių vaidmenį misijoje „Tvirta parama“ (Resolute Support), nurodė J.Stoltenbergas.

JAV vadovaujamas 28 šalių aljansas vėl vertins padėtį ateinančiais metais, pridūrė jis.

NATO misija Afganistane kainuoja apie 5 mlrd. JAV dolerių (4,5 mlrd. eurų) per metus, dar apie 3,5 mlrd. eurų skiria Jungtinės Valstijose.

Pasak J.Stoltenbergo, kiti sąjungininkai jau „beveik“ surinko milijardą dolerių ateinantiems metams.

Mainais į tęsiamą palaikymą NATO reikalauja reformuoti Afganistano saugumo pajėgas, kurios yra krečiamos giliai įsišaknijusios korupcijos ir žmogaus teisių problemų.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį paskelbė planus sulėtinti amerikiečių karių išvedimą iš Afganistano.

B.Obama anksčiau žadėjo, kad kontingentas, kurį dabar sudaro 9,8 tūkst. karių, iki šių metų pabaigos bus sumažintas iki 5,5 tūkst., bet trečiadienį nurodė, kad Jungtinės Valstijos kol kas paliks Afganistane 8,4 tūkst. karių.

J.Stoltenbergas nepateikė NATO karių skaičių, bet sakė, kad bendros pajėgos bus „maždaug tokios pat“ kaip dabar.

Šiuo metu „Tvirtos paramos“ misijoje dalyvauja apie 13 tūkst. karių, kurių dauguma užsiima afganų saugumo pajėgų mokymais.


Šiame straipsnyje: AfganistanasNATOmisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių