NATO stiprins karinį laivyną Juodojoje jūroje

  • Teksto dydis:

NATO rengs intensyvesnes karinio jūrų laivyno pratybas Juodojoje jūroje bei stiprins sekimą tame regione ir tuo prisidės prie padidinto sausumos ir oro pajėgų telkimo arčiau Rusijos, kuri darosi vis kategoriškesnė, pranešė Aljansas ketvirtadienį.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pažymėjo, kad tokiu Aljanso gynybos ministrų sprendimu Briuselyje nesiekiama nieko provokuoti, kai įtampa santykiuose su Rusija ir taip padidėjusi po Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio Juodojoje jūroje aneksijos Rusijos pajėgomis 2014 metais.

„Mes sutarėme ... dėl padidinto NATO karinių jūrų pajėgų buvimo Juodojoje jūroje sustiprintam mokymui, pratyboms ir padėties stebėjimui“, – sakė J.Stoltenbergas per spaudos konferenciją.

Rusija nedelsdama reagavo į šį sprendimą.

„Tai dar vienas žingsnis įtampos su gyvybiniais Rusijos interesais susijusiuose regionuose stiprinimo link“, – pareiškė Rusijos atstovas prie NATO Aleksandras Gruško.

„Ir, žinoma, bus imtasi visų būtinų priemonių kad Rusijos saugumo interesai tame regione būtų tinkamai užtikrinti; nėra jokių abejonių:“, – pridūrė jis.

Pasak vieno NATO pareigūno, bendravusio su naujienų agentūra AFP, tokiu sprendimu atsakoma į Rusijos gynybinių pajėgumų telkimą Juodosios jūros regione bei stiprinamas pietrytinis NATO flangas, prieš tai pasiuntus pastiprinimą į Baltijos valstybes ir Lenkiją šiaurės rytų flange.

AFP pašnekovas sakė, kad siekiama intensyviau rinkti žvalgybos duomenis, pavyzdžiui apie Rusijos raketų žemė-oras dislokavimą Juodosios jūros regione. Taip pat ketinama intensyvinti oro erdvės patruliavimą.

Juodosios jūros pakrantėje yra tokios NATO narės, kaip Turkija, Bulgarija ir Rumunija, taip pat NATO partnerės Ukraina ir Gruzija.

Pasak pašnekovo, sprendimas dėl NATO veiklos stiprinimo pietrytiniame flange buvo derinamas apie devynis mėnesius, iš dalies dėl Bulgarijos, kuri nenori atrodyti provokuojanti Maskvą.


Šiame straipsnyje: NATOlaivynasJuodoji jūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių