NATO prieš Varšuvą: branduolinio atgrasymo dilemos

Didžiosios Britanijos sprendimas trauktis iš Europos Sąjungos kelia sumaištį ir dėl to, kad tai viena iš trijų Vakarų šalių, turinčių branduolinį ginklą, be to, povandeniniai laivai laikomi bazėje Škotijoje, kuri nusiteikusi jų atsikratyti. Tačiau branduolinio nusiginklavimo nuotaikos Vakaruose pamažu keičiasi.

„Panorama“ tęsia reportažų ciklą apie kitos savaitės NATO vadovų susitikimo Varšuvoje temas, tarp kurių vis svarbesnis vėl tampa branduolinis atgrasymas. Tačiau ar Vakarai turi valios Rusijai atsakyti akis už akį?

Rusijos pratybose karas laimimas branduoliniu smūgiu – antai jau mokytasi smogti Varšuvai, Švedijai ir Danijai. Naujoji karinė doktrina sako, kad branduolinį ginklą Rusija gali panaudoti ir įprastiniame kare.

Televizija grasina Ameriką paversti branduoliniais pelenais, prezidentas sako, kad okupuodamas Krymą paskelbė branduolinę parengtį, o dabar grūmoja Rumunijai, priėmusiai Amerikos priešraketinį skydą.

„Jei dar vakar tos Rumunijos teritorijos dalys nežinojo, ką reiškia būti taikinyje – šiandien mums teks imtis tam tikrų veiksmų, kurie užtikrins mūsų saugumą“, – sako Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Tokiose branduolinės šalyse kaip Prancūzija prezidentas per visą kadenciją grėsmingiausiam ginklui skiria vienintelę kalbą.

„Kad ir kokius metodus panaudos priešas, turime išsaugoti savo šalies galimybę išgyventi. Tai ir yra branduolinis atgrasymas“, – teigia Prancūzijos prezidentas Francois Hollande.

Bet, praėjus pusei amžiaus nuo Kubos raketų krizės, Vakarai pamiršta atgrasymo pamokas.

„Branduolinis klausimas buvo užrakintas bufete po Varšuvos pakto žlugimo. Taip, Amerika, Prancūzija, Britanija turi branduolinių ginklų, bet NATO nemąsto branduolinėmis kategorijomis taip, kaip Rusija“, – aiškina buvęs NATO pajėgų Europoje vado pavaduotojas Richardas Shirreffas.

D. Britanija ir dvi kitos šalys branduoliniu ginklu nežvangino ir per Šaltąjį karą, bet atgrasyti turėjo vien mokymai, kuriuose dalyvaudavo netgi Margaret Thatcher. Tuo tarpu dabar, kaip atskleidė BBC filmas, Užsienio reikalų ir Gynybos ministerijų pareigūnai į Rusijos panaudotą branduolinį ginklą neatsakytų tuo pačiu.

Filme dalyvavęs atsargos generolas sako, kad Rusija visas operacijas planuoja, įtraukdama branduolinį ginklą, todėl jei užgrobtų Baltijos šalis, ji atbaidytų NATO: grasintų branduoliniu smūgiu ir verstų svarstyti, ar verta dėl jų išlaisvinimo rizikuoti trečiuoju pasauliniu karu.

„Turime prisiminti, kad branduolinis mąstymas visiškai integruotas į visą Rusijos gynybos mąstymą. Jeigu Baltijos šalyse kiltų karas, tai tikrai būtų branduolinis karas“, – įsitikinęs R. Shirreffas.

Todėl vis garsesni raginimai NATO persvarstyti savąją strategiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam DJ[debiluj jonuj]

tam DJ[debiluj  jonuj]  portretas
kol bus tokiu pridurku lietuvoj ir ES kaip tu --tol ytampa pasienyje ir karo gresme ,- tik kils ..... visa si isterija lietuvoje del rusu ,yra niekas daugiau kaip valdziagyviu paniska baime pries lietuvos tauta , -nes reikes atsakyt uz valstybes sunaikinima ,tautos genocida , valstybes praskolinima ,apiplesima , tautos nuskurdinima

DJ

DJ portretas
Putino ir Kisėliovo mėgstami radioaktyvus pelenai ateis ir pas juos ! Tegul pažlibina jutubą ten apie Rusiją po atomo daug ko yra ! Matyt pamiršo kas buvo po visą Europą ir Pasaulį vien tik po vienos atomo katastrofos Černobilije, ir tai pačiai Rusijai ? Kas bus Rusijai jei ji panaudos savo taktinį iskanderą ir tipo atgal negaus :)? Vadinasi bet kokiu atveju NATO reikia tik stiprėti ir turėti kuo daugiau NATO narių, sąjungininkų, kad atgrasiti Rusiją nuo savo imperinių ambicijų ir išeitu iš jos okupuotų teritorijų su stipriomis sankcijomis ! Naftos kainą Anglijai reikia mažinti ir patvirtinti savo galią su Brexit koncepcija !

Realybė

Realybė portretas
Nato valdoma JAV yra nereikalingas darinys, savo misiją įvykdęs. Todėl jų sapalionės dėl atgrasymo ir kitos paranojos išraiškos rodo, kad jie patys bijo rusų ir nežino kaip paslėpti baimę. Apgailėtinas jų egzistavimas ir tik įtampos ir karo židinių kurstymas visame pasaulyje. Akivaizdu NATO yra agresorius kuri reikia atgrasyti nuo karų.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių