NATO nesiveltų į karą su Rusija dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos

  • Teksto dydis:

NATO nekariautų su Rusija dėl Gruzijos separatistinių regionų Abchazijos ir Pietų Osetijos, jeigu ši šalis įstotų į Aljansą, pareiškė bloko atstovas Pietų Kaukaze Williamas Lahue (Viljamas Lahju).

„NATO uždavinys – ginti taikius santykius. Ir Gruzija privalo pati išspręsti šių teritorijų statusą. Būtina suprasti, kad kol ten laikomos Rusijos pajėgos, (Vašingtono sutarties) 5-ojo straipsnio Gruzijoje netaikysime. Nes niekas nenori karo“, – W.Lahue sakė interviu, šeštadienį paskelbtame Rusijos verslo laikraščio „Kommersant“ portale. Jis turėjo omenyje Šiaurės Atlanto sutarties straipsnį, apibrėžiantį bloko kolektyvinės gynybos principą.

Maskvos remiama Abchazija ir Pietų Osetija su Tbilisio centrine vyriausybe konfliktavo nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio ir buvo faktiškai jai nepavaldžios. Daug metų didėjusi įtampa 2008-ųjų rugpjūtį prasiveržė trumpu, bet intensyviu Rusijos ir Gruzijos karu, po kurio Maskva pripažino abiejų separatistinių teritorijų nepriklausomybę.

Šiuos klausimus Gruzija privalo išspręsti pati. Visos NATO narės pripažįsta Gruzijos teritorinį vientisumą. Ir kai Gruzija gaus kvietimą į NATO, jai reikės savarankiškai spręsti šių teritorijų statuso klausimą.

Aljanso atstovas pažymėjo, kad „Rusijos ginkluotųjų pajėgų buvimas Gruzijoje neužkirs kelio Gruzijai įstoti į NATO“ ir kad „narystė NATO įmanoma, net jeigu tose teritorijose laikomi Rusijos kariai“, bet Gruzija turės pati nuspręsti dėl Abchazijos ir Pietų Osetijos statuso.

„Šiuos klausimus Gruzija privalo išspręsti pati. Visos NATO narės pripažįsta Gruzijos teritorinį vientisumą. Ir kai Gruzija gaus kvietimą į NATO, jai reikės savarankiškai spręsti šių teritorijų statuso klausimą“, – aiškino W.Lahue.

Jis pridūrė, kad „visos Aljanso narės yra susitarusios, kad Gruzija taps NATO nare“, bet negalėjo įvardyti net apytikrės datos, kada tai galėtų įvykti.

„Jeigu Gruzija nori tapti NATO nare, mes padėsime jai tam pasiruošti, vykdyti valstybės reformas, kad kitos NATO šalys būtų įtikintos, jog Gruzija pasiruošusi“, – sakė atstovas.

„Galutinis klausimas dėl narystės NATO yra politinis sprendimas. Turi būti pasiektas konsensusas; reikia visus įtikinti. Šiuo metu Gruzijos priėmimui pritaria ne visos Aljanso narės. Išlieka abejonių, ar Gruzija pasiruošusi. Vis dėlto reikalai pamažu juda į priekį. Kada nors ateityje Gruzija gaus kvietimą. Kada tai bus – nežinau“, – pridūrė W.Lahue.

Pasak jo, šis klausimas priklauso tiek nuo Aljanso narių politikos, tiek nuo Gruzijos pasiruošimo.

„Šie procesai lygiagretūs. Aišku, vienos Aljanso šalys skiria daugiau dėmesio santykiams su Rusija, kitos – mažiau. Tačiau niekas (iš trečiųjų šalių) negali daryti įtakos NATO politikai. Ir nei viena šalis negali nurodyti Gruzijai, kokius sprendimus ji turi priimti“, – aiškino W.Lahue.

„Ir atvirkščiai – nei viena šalis negali mūsų priversti mūsų suteikti kam nors NATO narystę. Mūsų principas – kad kiekviena Europos šalis turi teisę NATO nare, jeigu palaiko mūsų vertybes ir gauna kitų Aljanso šalių sutikimą“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: NATOGruzijaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
supistas nato sugeba kariaut tik su seneliais,vaikais ir neščiomis moterimis,jiems net ganbaso traktoristai taip duoda,kad net skiedros laksto,o abxazija su osetija dabar savo armijas integravo į rusijos sudėtį,todėl tik tegu pabando nato pedofilai ir pamatys kur vėžiai žiemoja

...

... portretas
NATO leis Rusijos bojarinams ir carams naikinti savo liaudį, nekariaudama. Alkoholis ir pinigai gaunami už žaliavas atliks savo darbą.

...

... portretas
NATO išvis į karą su Rusija nesivels, geriau kokią Ispaniją privers susiskaldyt.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių