NATO iki vasaros persikels į savo naują būstinę

  • Teksto dydis:

NATO trečiadienį pareiškė, kad iki kitų metų vasaros užbaigs savo persikėlimą į savo naują būstinę, kurios statybos kainavo milijardą eurų.

Persikėlimas į naująją Aljanso būstinę turėjo būti baigtas 2015-aisiais, tačiau tam iškilo kliūčių atradus nesprogusių Antrojo pasaulinio karo laikų bombų ir kilus būgštavimų dėl galimų kibernetinių atakų.

Futuristinio stiliaus stiklo ir plieno statinys iš aštuonių sujungtų sparnų pakeis 7-o dešimtmečio statybos biurų pastatų kompleksą, kuris buvo numatytas tik kaip laikina Aljanso būstinė; vis dėlto pareigūnai joje praleido daugiau kaip pusę šimtmečio.

29 nares vienijanti NATO pradės galutinį persikėlimo etapą kitų metų kovo 19-ąją. Kaip naujienų agentūrai AFP sakė Aljanso atstovė spaudai Oana Lungescu (Oana Lungesku), šis procesas truks 12 savaičių.

Darbus baigti tikimasi likus mėnesiui iki NATO viršūnių susitikimo, kuris įvyks 2018-ųjų liepos 11-12 dienomis.

„Šis persikėlimas yra sudėtingas logistinis dalykas, įtraukiantis ne tik NATO darbuotojus civilius ir kariškius, bet ir visų 29 sąjungininkių ir 19 šalių partnerių diplomatinių bei karinių atstovybių personalą, – nurodė O. Lungescu. – NATO būstinė išsiskiria iš tarptautinių organizacijų būstinių, nes joje dirba ir tarptautiniai darbuotojai, ir sąjungininkių ir partnerių diplomatinės atstovybės.“

NATO iškilmingai pristatė 1,17 mlrd. eurų kainavusį statinį šių metų gegužę per Aljanso viršūnių susitikimą, kuriame dalyvavo ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). Prezidentas, tąkart atidengęs Rugsėjo 11-osios atminimo memorialą prie pagrindinio įėjimo į naująją Aljanso būstinę, nepraleido progos įgelti dėl didelės šio projekto kainos.

Pastatas, kuriame dirbs apie 4 tūkst. žmonių, stovi buvusio Belgijos aerodromo, kurį per Antrąjį pasaulinį karą bombardavo abi pusės, teritorijoje. O. Lungescu sakė, kad persikėlimas buvo atidėtas ir dėl to, kad tose vietovėse buvo aptikta nesprogusių bombų.

Be kita ko, prireikė papildomo laiko užtikrinti, jog naujojo pastato IT sistemos yra pakankamai apsaugotos, kad būtų galima atremti augančias kibernetines grėsmes. NATO teigimu, jos tinklai kiekvieną mėnesį patiria šimtus kibernetinių atakų.

Pasak vieno diplomatinio šaltinio, galutinė šio statinio kaina gali siekti 1,2 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių