Namibijos prezidentui – 5 mln. JAV dolerių Mo Ibrahimo premija

  • Teksto dydis:

Antrą kadenciją baigiančiam Namibijos prezidentui Hifikepunye Pohamba (Hifikepunjei Pohambai) pirmadienį buvo skirta Mo Ibrahimo fondo premija „už gerą“ vadovavimą Afrikoje, didžiausias piniginis apdovanojimas pasaulyje.

Namibijos vadovas yra tik ketvirtas šios nuo 2007 metų skiriamos kasmetinės 5 mln. JAV dolerių premijos laureatas dėl patikimų kandidatų jai gauti stokos.

„Premijos komitetui įspūdį padarė prezidento H.Pohambos dėmesys nacionalinės vienybės stiprinimui ir susitaikymui Namibijos demokratijos konsolidavimo pagrindinėje stadijoje, taip pat socialinė ir ekonominė plėtra“, – sakė Salimas Ahmedas Salimas, Mo Ibrahimo fondo premijos komiteto pirmininkas ir buvęs Tanzanijos premjeras, pranešdamas apie šio apdovanojimo laureatą Nairobyje.

S.A.Salimas gyrė H.Pohambos „protingą ir išmintingą“ vadovavimą ir jo „kuklumas“ per dvi prezidentavimo kadencijas. H.Pohamba nedalyvavo gruodžio mėnesį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose ir kovo 21 dieną turi pasitraukti iš prezidento posto.

Premija, kurią finansuoja sudaniečių kilmės Britanijos telekomunikacinių technologijų verslininkas Mo Ibrahimas, yra skiriama demokratiškai išrinktiems buvusiems valstybės vadovams už pavyzdingą vadovavimą. Kandidatai turi būti pasitraukę iš vadovų pareigų ne anksčiau nei per pastaruosius trejus metus.

Per 10 metų premijos laureatams yra išmokami 5 mln. JAV dolerių, po to – dar po 200 tūkst. JAV dolerių kiekvienais metais iki laureato mirties. Premijos steigėjas ja siekia skatinti ir apdovanoti už gerą valdymą Afrikoje.

Mo Ibrahimo fondo premija dėl tinkamų kandidatų stokos buvo skirta tik keturis kartus – 2007, 2008, 2011 ir 2015 metais.

Premijos laureatais anksčiau tapo Mozambiko, Botsvanos ir Žaliojo Kyšulio vadovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių