Nairobio oro uostą apėmus didžiuliam gaisrui, kilo chaosas (atnaujinta)

  • Teksto dydis:

Didžiulis gaisras trečiadienį privertė uždaryti Nairobio tarptautinį oro uostą, dešimtys skrydžių dėl šios „didelės krizės“ buvo nukreipti į kitus regioninius miestus ar atšaukti, nurodė pareigūnai.

Ugniagesiams stengiantis numalšinti liepsnas svarbiausiame Rytų Afrikos oro susisiekimo centre, iš pagrindinio atvykimo terminalo į dangų kilo baisūs juodų dūmų stulpai, bet 9 val. (ir Lietuvos laiku), praėjus maždaug keturioms valandoms po gaisro pradžios, ugniagesiams pavyko pažaboti siautėjusias liepsnas, nors jiems trūko ir vandens, ir įrangos.

„Daroma viskas normaliam darbui atkurti“, – sakė prezidento atstovas Manoahas Esipisu (Manoahas Esipisus), kalbėdamasis su žurnalistais prie Jomo Kenyattos (Džomo Kenjatos) tarptautinio oro uosto (JKIA) atvykimo terminalo, kur priešaušriu dangų nušvietė liepsnos.

Nors krovininių ir šalies viduje skraidančių keleivinių lėktuvų skrydžiai vėliau trečiadienį turi būti atnaujinti, kada gali būti atnaujinti tarptautiniai skrydžiai, nenurodoma.

Paprastai per šį oro uostą tranzitu kasdien vyksta maždaug 16 tūkst. keleivių, pridūrė M.Esipisu.

JKIA yra Rytų Afrikos regiono pagrindinis oro transporto centras. Jame tupia ir kyla daugelio tolimųjų maršrutų, jungiančių regiono šalis, lėktuvai.

Per gaisrą įgriuvo dalis tarptautinio atvykimo terminalo stogo.

Oro uosto uždarymas paveiks dešimtis tūkstančių keleivių, nes kiti regiono oro uostai turi ribotas galimybes ir tikriausiai patirs sunkumų stengdamiesi aptarnauti visus Nairobyje nutūpti negalėjusius keliautojus.

JKIA per dieną paprastai aptarnauja 250 skrydžių, sakė regiono aviacijos šaltiniai, kurie pridūrė, kad pernai šiuo oro uostu pasinaudojo maždaug 6 mln. keleivių.

Pranešama, kad gaisras prasidėjo atvykimo terminalo imigracijos sektoriuje, bet jo priežastis kol kas nežinoma.

Policijos viršininkas Davidas Kimaiyo (Davidas Kimajas) sakė, kad buvo pradėtas tyrimas, ir paragino visuomenę laikytis ramiai.

Apie aukas kol kas nepranešama, tačiau du žmonės – oro uosto darbuotojas ir keleivis – buvo nuvežti į ligoninę dėl apsinuodijimo dūmais, sakė „Kenya Airways“ vadovas Titus Naikuni (Titas Naikunis).

Kareiviai ir policininkai padėjo gesinti gaisrą, sakė Sylvia Amondi (Silvija Amondi), atvykusi į oro uostą pasitikti giminaičio, kuris turėjo čia atskristi.

„Oro uosto ugniagesių brigada sureagavo greitai, bet personalo nepakako, armija ir kai kurie policininkai atvyko su tuščiais kibirais rankomis gesinti gaisro“, – sakė S.Amondi.

„Tarptautinė atvykimo stotis buvo visiškai sunaikinta, stogas įgriuvo, grindys nuklotos nuolaužomis ir užlietos vandeniu“, – pridūrė ji.

Tačiau kilimo ir tūpimo takas nenukentėjo ir krovininiams bei tiems lėktuvams, kurių keleiviai jau buvo užsiregistravę įlaipinimui, buvo leista pakilti.

Prieš dvi dienas šiame oro uoste būta kito incidento – lėktuvai kelias valandas vėlavo, sugedus degalų hidrantui, kurio reikia lėktuvų degalų bakams pripildyti.

Lygiai prieš 15 metų per atakas prieš JAV ambasadas Nairobyje ir Dar es Salame kaimyninėje Tanzanijoje žuvo 224 žmonės.

Tačiau neužsimenama, kad gaisras Nairobio oro uoste būtų susijęs su kokia nors ataka.

Prezidentas Uhuru Kenyatta (Uhurus Kenjata), kurio tėvo – Kenijos pirmojo prezidento Jomo Kenyattos – vardu yra pavadintas oro uostas, drauge su saugumo vadais atvyko apžiūrėti sudegusio terminalo ir įvertinti žalos, nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Rugpjūtis Kenijoje yra vienas tų mėnesių, kai turizmas – svarbi šaliai šaka – yra intensyviausias, o užsienio turistai atskrenda pasižiūrėti jos laukinės gamtos ir pailsėti balto smėlio paplūdimiuose Indijos vandenyno pakrantėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių