Nacionalinio saugumo patarėjo postą D. Trumpas žada respublikonų kritikui

  • Teksto dydis:

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasiūlė įtakingą prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais postą prieštaringai vertinamam savo rinkimų kampanijos patarėjui, atsargos generolui Michaelui Flynnui (Maiklui Flinui), praneša JAV žiniasklaida, remdamasi išrinktojo prezidento atstovais.

57-erių metų M. Flynnas, labai gerbiamas ir už tarnybą ne vieną apdovanojimą gavęs karinės žvalgybos karininkas, padėjęs kovoti su sukilėlių tinklais Afganistane bei Irake, sulaukė kritikos bangos už uolų respublikono rinkimų kampanijos palaikymą.    

Griežtos pozicijos radikalaus islamo atžvilgiu besilaikantis M. Flynnas rinkimų kampanijos metu dirbo pagrindiniu D. Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais ir dažnai pakeisdavo jį kampanijos renginiuose. 

Kol kas neaišku, ar atsargos generolas sutiko užimti jam siūlomą postą ir tapti, daugelio nuomone, svarbiausiu šalies nacionalinio saugumo pareigūnu. 

Eidamas šias pareigas, jis būtų vienas iš įtakingiausių balsų užsienio politikos klausimais, taip pat sprendžiant tokius saugumo iššūkius, kaip kova su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“, vis agresyvesni Kinijos veiksmai Pietų Kinijos jūroje ir kitur, priešprieša su Rusija. 

M. Flynno vaidmuo tikriausiai būtų dar svarbesnis už jo pirmtakų, turint galvoje, kad D. Trumpas praktiškai neturi jokios patirties nacionalinio saugumo srityje. Atsargos generolas būtų pagrindinis administracijos kanalas kontaktams su Pentagonu, Valstybės departamentu ir žvalgybos agentūromis, o jam būtų tiesiogiai pavaldūs maždaug 400 darbuotojų.  

M. Flynnas paliko kariuomenę tuomet, kai kadenciją baigiantis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) 2014 metais atleido jį iš Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) vadovo posto po skundų dėl jo vadovavimo stiliaus.

„Į cypę ją!“

Jis tapo uoliu B. Obamos kritiku, o dėl savo atleidimo kaltino Baltųjų rūmų administracijos nenorą išklausyti jo įspėjimų apie radikalaus islamo pavojų. 

M. Flynnas sulaukė kritikos už savo požiūrį, kad islamistų kovotojai pasaulio civilizacijai kelia egzistencinę grėsmę, o pasaulis įsitraukė į karą tarp dviejų stovyklų – „dešiniojo sparno nacionalistų“ ir „specialistų“, rašo „The Washington Post“.

Toks požiūris artimas D. Trumpo pažiūroms. Išrinktasis prezidentas rinkimų kampanijos metu ragino uždrausti įvažiuoti į šalį musulmonams, taip pat siūlė registruoti visus Jungtinėse Valstijose gyvenančius musulmonus, tikrinti jų lojalumą ar net juos deportuoti.

Dėl tokių ir panašių M. Flynno pažiūrų, taip pat jo sprendimo viešai pasmerkti karą Irake, nuo jo nusigręžė daugelis buvusių kolegų iš kariuomenės.

Dirbdamas D. Trumpo patarėju, M. Flynnas rinkimų kampanijos mitinguose aktyviai kurstė respublikono šalininkus skanduoti prieš Hillary Clinton (Hilari Klinton) nukreiptą šūkį „Į cypę ją!“ ir aršiai pliekė demokratų kandidatę socialiniame tinkle „Twitter“. Vėliau už vieną savo žinučių, kuri, regis, buvo antisemitiško pobūdžio, jis atsiprašė. 

Nepritarimą M. Flynno galimam paskyrimui dar sustiprino tai, kad jis atsisakė atsiriboti nuo D. Trumpo deklaruoto pritarimo šiurkštiems įtariamųjų tardymo metodams, įskaitant skandinimo imitavimą, taip pat jo raginimas žudyti ekstremistų šeimų narius. 

Atsargos generolas taip pat sulaukė kritikos už tai, kad pernai Maskvoje dalyvavo Kremliaus ruporu laikomos valstybinės televizijos RT iškilmėse, per kurias sėdėjo šalia Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. M. Flynnui buvo sumokėta už šią kelione, rašo „The Washington Post“.

Tačiau D. Trumpas gali neimti į galvą kontroversijų dėl M. Flynno, nes jo paskyrimui, priešingai nei dėl kitų svarbiausių postų kabinete, nereikalingas Senato pritarimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių