N. Sturgeon: Škotijai po „Brexit“ nebus lengvo kelio

  • Teksto dydis:

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sturdžen) sakė, kad ją „padrąsino“ trečiadienį įvykusios derybos su Europos Sąjungos (ES) pareigūnais, bet pridūrė, kad nėra „automatinio lengvo kelio“ siekiant apsaugoti jos krašto statusą Bendrijoje po Didžiosios Britanijos nubalsavimo iš išstojimą.

„Pakankamai vertinu iššūkį, bet šiandien buvau padrąsinta (to), kad pajutau norą klausytis“, – sakė ji Briuselyje šešios dienos po to, kai Britanija – bet ne Škotija – nubalsavo už „Brexit“.

Po susitikimų su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) ir europarlamentarais N.Sturgeon sakė sutikusi „daug žmonių, kurie reiškė paramą Škotijos pozicijai ir linkėjo sėkmės jai bandant apsaugoti savo padėtį su ES“.

Tačiau ji pridūrė: „(Tai), žinoma, nevirsta automatiniu lengvu keliu Škotijai per šią situaciją, kurioje atsidūrėme ir kuri, pabrėžiu, nėra mūsų sukurta situacija“.

„Bet šįvakar išvykstu iš Briuselio su viltimis ir optimistiškai nusiteikusi“, – sakė ji spaudos konferencijoje.

Nors bendrai Britanija 52-iem proc. balsų nusprendė išstoti iš ES, Škotija 62 proc. balsų atidavė už pasilikimą.

2014 metais škotai referendume nepasirinko nepriklausomybės, bet po birželio 23 dieną įvykusio Britanijos referendumo už „Brexit“ Škotijoje buvo raginama surengti naują referendumą, kad škotai turėtų galimybę pasilikti ES.

Tačiau net jeigu toks referendumas, kuriam ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) nepritaria, bus surengtas ir škotai nubalsuos už šimtmečius trunkančios sąjungos su Londonu nutraukimą, narystė ES toli gražu dar nebus garantuota.

„Ką aš siekiu padaryti – kai tik prasidės JK derybos su ES – ir, žinoma, niekas iš mūsų tiksliai nežino, kada tai bus, – kad visos galimybės būtų apsvarstytos ir Škotijai būtų atstovaujama“, – pridūrė N.Sturgeon.


Šiame straipsnyje: ŠkotijaBrexitNicola Sturgeon

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Gerai, kad Lietuvą valdantieji neoliberalai neteko britų neoliberalų sąjungininkų ES. Darbo kodeksas ir pragaras: Ką iš naujo Darbo kodekso gavo darbdaviai? 1. Galimybę lengviau atleisti iš darbo. 2. Galimybę didesnę atlyginimo dalį nepastebimai mokėti vokeliuose. Ką iš naujo Darbo kodekso gavo darbuotojai? 1. Galimybę būti lengviau atleistiems iš darbo (nuoširdžiausiai ačiū už tai). 2. Špygą taukuotą (vietoje saugumo, kuris Danijoje užtikrinamas dažnai ir lengvai atleidžiamiems darbuotojams). Ko galima dabar laukti? Kad Butkevičių ir Kubilių, kurių gaujų balsais prastumtas šis Darbo kodeksas, rinkėjai Seimo rinkimų metu veja iki paties pragaro, kaip rinkėjai padarė su Vokietijoje panašų Darbo kodeksą prastūmusiu Šrioderiu (Gerhard Schröder). Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių