N. Savčenko sugrįžusi į parlamentą sugiedojo savo šalies himną

  • Teksto dydis:

Ukrainiečių pilotė Nadija Savčenko, kuri praėjusią savaitę buvo paleista per apsikeitimą belaisviais su Rusija, antradienį grįžo dirbti į Aukščiausiąją Radą ir savo pirmą pasirodymą parlamente po ilgos pertraukos pradėjo sugiedodama savo šalies himną.

35 metų pilotė, kuri priklauso buvusios premjerės Julijos Tymošenko populistinei partijai, prasidedant emocingam posėdžiui ant pakylos užlipo apsisiautusi Ukrainos vėliava ir laikydama Krymo, kurį Rusija aneksavo 2014 metų kovą, vėliavą.

N.Savčenko, kuri prisidėjo prie savanorių bataliono kovai su prorusiškais Rytų Ukrainos separatistais ir kuri 2014 metų birželį buvo paimta į nelaisvę, tapo nacionaliniu pasipriešinimo Rusijai simboliu.

Tačiau kai kurie analitikai sako, kad N.Savčenko dar gali tapti galvos skausmu prezidentui Petro Porošenkai, nes turi politinių ambicijų ir yra labai gerbiama veteranų bei karių, vis dar kovojančių dvejus metus ir mėnesį trunkančiame kare su separatistais.

N.Savčenko jau užsiminė apie galimybę vieną dieną siekti prezidento posto, o iš jos kalbos galima numanyti, kokių problemų ji gali kelti kitiems parlamento nariams, kurių kai kurie yra susikompromitavę ryšiais su įtakingais verslo interesais.

„Aš grįžau ir neleisiu jums pamiršti – jums, žmonėms, kurie sėdite šiuose krėsluose parlamente, – tų vaikinų, kurie ėmė guldyti galvas dėl Ukrainos Maidane ir kurie šiandien toliau žūsta Rytuose“, – sakė ji, pradėdama parlamento sesiją.

Vienas pirmųjų N.Savčenko, kaip deputatės, veiksmų antradienį buvo nuplėšti plakatą su jos vardu ir nuotrauka, kuris ant parlamento tribūnos kabėjo ilgus mėnesius.

Kai kurie garsiausi tų istorinių dienų lyderiai vėliau reiškė nusivylimą įsivaizduojamu P.Porošenkos nesugebėjimu išgyvendinti iš Ukrainos politikos dešimtmečius trunkančią pažinčių ir slaptų susitarimų praktiką.

„Noriu jums pasakyti, kad niekas nepamiršta, niekas nepamirštas ir niekam neatleista“, – pareiškė N.Savčenko.

Parlamento pirmininkas Andrijus Parubijus gyrė N.Savčenko už tai, kad ji tapo „vienu iš nepakeičiamų Ukrainos simbolių tokiu metu, kai Ukraina degė“.

Kiti parlamentarai plojo stovėdami, kai N.Savčenko ėjo prie pakylos vilkėdama baltus marškinius trumpomis rankovėmis.


Šiame straipsnyje: Nadija Savčenkohimnaskaras UkrainojeParlamentasUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga  portretas
fui slykstye

per kuria skyle

per  kuria  skyle portretas
isgiedojo xoxliandiska giesme
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių