N. Sarkozy bus teisiamas dėl 2012 metų rinkimų kampanijos finansavimo

  • Teksto dydis:

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) bus teisiamas dėl galimai nesąžiningo jo 2012 metų rinkimų kampanijos finansavimo, antradienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas teisinis šaltinis.

Prokurorai tvirtina, kad N.Sarkozy smarkiai viršijo savo nesėkme pasibaigusios kampanijos išlaidų limitus - 22,5 mln. eurų, pasinaudojęs viešųjų ryšių kompanijos „Bygmalion“ suklastota apskaita.

Pasak šaltinio, Serge'as Tournaire'as (Seržas Turneras), vienas iš dviejų už šią bylą atsakingų teisėjų, vasario 3 dieną nusprendė, kad ji bus nagrinėjama teisme, nes gruodį N.Sarkozy teisininkai nesugebėjo užkirsti tam kelio.

„Bygmalion“ yra kaltinama pateikusi maždaug 18,5 mln. eurų sąskaitą N.Sarkozy Respublikonų partijai, kuri tuo metu vadinosi UMP, o ne jo rinkimų kampanijai.

Šios bendrovės vadovai pripažino buvus sukčiavimą ir melagingą apskaitą. Teisme bus aiškinamasi, ar eksprezidentas apie tai žinojo, ir ar priėmė kokių nors su tuo susijusių sprendimų.

Iki šiol penktojoje Prancūzijos respublikoje, kuri buvo įkurta 1958 metais, buvo teisiamas tik vienas prezidentas – Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas). Kilus skandalui dėl fiktyvaus darbo jam 2011 metais buvo skirta dvejų metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė.

2015 metų rugsėjį policijos apklaustas N.Sarkozy sakė negalįs prisiminti, kad jį būtų įspėję dėl apskaitos, ir pavadino šią kontraversiją „farsu“. Visą atsakomybę jis suvertė „Bygmalion“ ir UMP.

61 metų N.Sarkozy po pralaimėjimo Francois Hollande'ui (Fransua Holandui) 2012-aisiais teko kovoti su teisinėmis problemomis keliais frontais, tačiau didžiausias jį lydėjęs skandalas yra vadinamoji „Bygmalion“ byla.

Po šio pralaimėjimo nebedalyvavęs politikoje neseniai jis vėl sugrįžo į Respublikonų partiją ir pirminiuose rinkimuose bandė iškovoti teisę dalyvauti šį balandį ir gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Tačiau iš kovos jam netikėtai teko pasitraukti lapkritį, kai per pirmąjį pirminių rinkimų turą jis nusileido buvusiam premjerui Alainui Juppe (Alenui Žiupė) ir Francois Fillonui (Fransua Fijonui). Pastarasis tapo šios partijos kandidatu į prezidentus.

N.Sarkozy, kurio tėvas buvo imigrantas iš Vengrijos, dėl savo pomėgio demonstruoti turtus buvo pramintas „blizgiuoju“ („bling-bling“) prezidentu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių