N. Mandelai sukanka 95-eri

Pirmajam Pietų Afrikos Respublikos juodaodžiui prezidentui, kovotojui su apartheidu, Nobelio Taikos premijos laureatui, ketvirtadienį sukanka 95-eri. Šiemet šventę temdo tai, kad šalies moraliniu lyderiu likęs Nelsonas Mandela jau antrą mėnesį guli ligoninėje, jo būklė – sunki.

Šis gimtadienis būtų tikrai ypatingas visai Pietų Afrikai, kuri kitąmet minės demokratijos šalyje 20-metį, ir jau prasideda renginiai, skirti sukakčiai. Viena iš iniciatyvų – 67 minutes dirbti savanoriškus darbus – esą būtent tiek metų buvęs prezidentas paskyrė Pietų Afrikos valstybei ir daugiau nei trečdalį šio laiko kalėjo už kovą su apartheidu. Tad daugybė žmonių valys gatves, dažys mokyklas, lankys vaikų namus ir senelių prieglaudas.

„Kaip baltoji Pietų Afrikos gyventoja privalau padėti tiems, kurie neturėjo tokių galimybių kaip aš. Todėl po studijų universitete pradėjau dirbti bendruomenėse, su vaikais. Tai yra ir N. Mandelos priesakas mums: jis labai rūpinosi vaikais“, – sako Linavo vaikų namų direktorė Heather Lane.

Pietų Afrikos simboliu tapęs N. Mandela dar 1999-aisiais pasitraukė iš politikos. Tačiau net ir silpstant sveikatai, prezidento legenda vis augo. Jo gimtadienį, liepos 18-ąją, Jungtinės Tautos paskelbė Nelsono Mandelos diena.

„Mandelos dienos idėja siekiama paraginti visuomenę užuojauta ir gerais darbais daryti kitiems įtaką, kad gyvenimas keistųsi“, – teigia N. Mandelos vaikaitis Zondwa Mandela.

Charizmatiškasis Pietų Afrikos lyderis jau negalės dalyvauti savo gimtadienio šventėje, ir medikų prognozės nėra džiugios. Dar prieš mėnesį jie ragino šeimą sutikti atjungti gyvybę palaikančius aparatus.

Tačiau legendinės asmenybės artimųjų veiksmai greičiau primena prastą muilo operą. Giminės nesutaria dėl paveldėjimo teisių. Jie dažnai kaltinami siekiant pasipelnyti iš N. Mandelos kulto parduodant drabužius su jo simbolika, suvenyrus, vyną ar net sukūrus realybės šou apie šeimos gyvenimą. Tuo metu Pretorijos ligoninėje prezidentą skuba lankyti pasaulio lyderiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių