Musulmonai baigia hadžo apeigas: šventės ritualai ir iššūkis Saudo Arabijai

  • Teksto dydis:

Viso pasaulio musulmonai penktadienį švenčia Id al Adhos (Aukojimo) šventę, o į Saudo Arabiją suplūdę per 2 mln. musulmonų baigia atlikti kasmetines hadžo apeigas, siekdami atsikratyti praeities nuodėmių ir maldauti Dievo atleidimo.

Penktadienį paryčiais šimtai tūkstančių piligrimų Minos slėnyje pradėjo mėtyti akmenukus į tris stulpus, vaizduojančius Šėtoną. Tikima, kad prieš 14 šimtmečių islamo pranašas Muhammadas (Muhamadas) toje vietoje pasakė savo paskutinį hadžo pamokslą.

Musulmonai tiki, kad pranašo Ibrahimo tikėjimas buvo išmėgintas, kai Dievas liepė jam paaukoti savo vienintelį sūnų Izmaelį (Ismailą). Ibrahimas buvo pasirengęs paklusti šiam įsakymui, tačiau Dievas jį sulaikė ir išgelbėjo jo sūnų, ir vietoj jo buvo paaukotas avinas.

Tris paskutines hadžo dienas piligrimai nakvoja palapinėse Minos slėnyje ir mėto akmenukus į ten esančius Šėtoną simbolizuojančius stulpus. Prieš dvejus metus Minoje per spūstį žuvo per 2 400 maldininkų.

Saudo Arabiją užplūdus tokiai didžiulei miniai piligrimų, šalies vyriausybei tenka susidurti su didžiuliu logistikos išbandymu. Minoje buvo praplatinti kai kurie keliai, o maldininkų saugumu rūpinasi per 100 tūkst. saugumo pajėgų pareigūnų. Be kita ko, šventųjų vietų apylinkėse budi daugybė medikų.

Dauguma piligrimų liks Minoje iki pirmadienio. Vėliau jie keliaus į švenčiausiąją musulmonų vietą – Meką. Didžiosios mečetės viduje daugybė piligrimų eina aplink kubo pavidalo statinį Kaabą.

Daugelis stengiasi prasiskinti kelią per minią, kad pabučiuotų šio statinio sienas, kaip tiki musulmonai, pastatytas pranašo Abraomo. Musulmonai visame pasaulyje meldžiasi atsigręžę šio pastato kryptimi.

Tikima, kad penkias dienas trunkantis hadžas padeda išvalyti sielą nuo nuodėmių ir puoselėja tikinčiųjų vienybę ir lygybę.

Hadžas yra vienas iš penkių islamo stulpų. Šią kelionę bent kartą gyvenime turi atlikti visi tai padaryti galintys musulmonai, jeigu yra pakankamai sveiki ir turi lėšų tai padaryti. Vis dėlto daugeliui šios svajonės išsipildymo tenka laukti daug metų.

Pagal hadžo pabaigą simbolizuojančią tradiciją, vyrai piligrimai turi nusiskusti galvas ir nusimesti baltus drabužius iš dviejų audinio atraižų be siūlių, o moterys – nusikirpti plaukų sruogą

Id al Adhos šventė yra pati svarbiausia islamo kalendoriuje. Jos metu maldininkai rituališkai paaukoja po kokį nors gyvulį, paprastai – ėriuką.


Šiame straipsnyje: Hadžasmusulmonaisaudo arabija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių