Pasiekė savo: moterys galės lankyti istorinį Indijos mauzoliejų

  • Teksto dydis:

Draudimas moterims patekti į prieš daugelį amžių pastatytą musulmonų mauzoliejų, vadinamąją dargą, penktadienį buvo nutrauktas, Indijos teismui nusprendus, kad šis draudimas pažeidžia jų konstitucines teises.

Nuo 2012 metų Hadži Ali (Hadžio Alio) dargos patikos taryba uždraudė moterims lankytis šio žymaus mauzoliejaus, esančio salelėje prie Mumbajaus krantų, viduje, nes, anot jų, islame moterims prisiartinti prie gerbiamo šventojo kapo esanti „didelė nuodėmė“.

„Moterys gali įeiti į Hadži Ali dargos vidinį sanktuariumą, o valdžia privalo užtikrinti jų saugumą“, – skelbdamas nuosprendį sakė Bombėjaus Aukštojo teismo teisėjas V.M. Kanade'as (V.M. Kanadas).

Šis sprendimas buvo priimtas vis stiprėjant Indijos moterų vykdomai kampanijai, kuria siekiama leisti moterims lankytis hinduistų šventovėse, kurios taip pat draudžia joms įžengti į kai kurias šventyklų vidines patalpas.

Sausį šimtai moterų surengė protesto eitynes iki Šanio (Saturno) šventyklos Maharaštros valstijoje, po kurių Mumbajaus Aukštasis teismas panaikino šventyklos draudimą.

„Šis nuosprendis yra itin svarbi pergalė visoms moterims, kovojančioms už savo teises. Aukštojo teismo verdiktas užtikrino lyčių lygybę ir lygias teises moterims šventyklose“, – apie penktadienio nutartį naujienų tarnybai AFP sakė moterų aktyvistė Trupti Desai.

Moterų aktyvistės mauzoliejuje galės melstis jau rugpjūčio 28 dieną, sakė ji.

Bombėjaus Aukštasis teismas skyrė šešių savaičių pereinamąjį laikotarpį, per kurį nuosprendis gali būti skundžiamas Aukščiausiajame teisme.

Apie 80 proc. iš 1,2 mlrd. Indijos gyventojų yra hinduistai, bet šalyje taip pat gyvena daug musulmonų, krikščionių ir budistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių