Mokslas Rusijoje: plagiatai ir protų nutekėjimas

Dalis rusų mokslininkų skelbia karą sukčiavimui ir plagijavimui: neseniai Rusijoje kilo sąmyšis, kai istorikai susirinko nuspręsti, ar kultūros ministras sukčiavo, kai gynėsi savo disertaciją.

"Disertacija – parodija"

Ministro Vladimiro Medinskio istorijos disertacija, kurioje nagrinėjamos užsienio nuomonės apie viduramžių Rusiją, ilgą laiką kėlė susierzinimą tarp Rusijos istorikų. Mokslininkai tvirtino, jog tai – prastas, mokslinės vertės neturintis darbas ir kad jo nebuvo galima leisti apsiginti.

Šiemet jie pagaliau pateikė prašymą atšaukti ministro mokslinį laipsnį.

Skandalas dėl ministro disertacijos – naujausias pavyzdys Rusijos intelektualų priešinimosi tam, ką jie vadina išsikerojusiu sukčiavimu akademiniuose sluoksniuose ir rimtų studijų nuvertinimu.

"Medinskio disertacija – skandalinga, tikra parodija", – piktinosi su disertacijomis susijusį sukčiavimą demaskuojančios mokslininkų grupės "Dissernet" aktyvistas Ivanas Babickis. Būtent jis padėjo dviem istorijos profesoriams pateikti oficialų skundą.

Absurdiškos išvados

Skundas, kuriame sakoma, kad V.Medinskio darbo "iš principo negalima laikyti istorijos tyrimu", privertė švietimo ministrą nusiųsti šią disertaciją patikrinti.

Tarp akį rėžiančių disertacijos klaidų – V.Medinskio mintis, esą katalikybė nėra krikščionybės dalis. Negana to, neatrodo, jog V.Medinskis žinotų, kad Danija yra Skandinavijoje. Savo darbe jis taip pat tiesiai šviesiai pareiškė, kad kokio nors istorinio fakto vertę reikėtų apibrėžti remiantis tuo, ar jis atitinka Rusijos nacionalinius interesus.

Prieš šią 2011 m. disertaciją 46 metų ministras, kuris taip pat turi politologijos daktaro laipsnį, neskelbė jokių mokslinių straipsnių kitomis istorijos temomis. O ir po disertacijos gynimo jis nėra nieko publikavęs.

2012 m. paskirtas V.Medinskis rėmė savotišką nacionalistinį požiūrį į Rusijos istoriją. Pernai jis susiginčijo su Rusijos valstybės archyvo vadovu ir gynė Antrojo pasaulinio karo istoriją apie 28 panfiloviečius – legendinį Maskvą gynusį pulką, kuris, kaip atskleidė archyvas, buvo reporterių išgalvotas sovietinės propagandos mitas.

Ginčas baigėsi tuo, kad archyvo vadovas Piotras Mironenka atsistatydino iš savo posto. Žmones, kurie kėlė klausimų dėl 28 panfiloviečių istorijos, V.Medinskis pavadino šunsnukiais.

Kol kas V.Medinskiui sekėsi ir dėl jo prieštaringai vertinamos disertacijos – darbo pakartotinis svarstymas iš pradžių buvo atidėtas, tada jį sustabdė vyriausybinis mokslinių laipsnių tvirtinimo komitetas.

Mūsų tikrovės veidrodis

Rusijos istorikai, kuriems nusibodo "politiškai motyvuotos atakos" ir "neteisingos bei absoliučiai obskurantiškos publikacijos", 2014 m. įsteigė Laisvąją istorijos draugiją profesionalų solidarumui skatinti.

Vienas "Dissernet" įkūrėjų Andrejus Rostovcevas tvirtino, kad įvairių sričių mokslininkai taip pat buriasi kovai su disertacijų plagijavimu – reiškiniu, kuris didžiuliu mastu graužia mokslus.

Sritys, kurias ypač temdo sukčiaujant apgintos disertacijos, yra ekonomika, švietimas, medicina bei teisė. Ši problema paplitusi tarp pareigūnų, kurie moksliniais laipsniais siekia "pastiprinti" savo įrašus dėl kvalifikacijos.

"Suklastotų disertacijų paveikslas – mūsų tikrovės veidrodis", – pripažino A.Rostovcevas, turėdamas omenyje ir bendrai visoje visuomenėje išsikerojusią korupciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
iš lietuvos išteka viskas,kam tik galima ir negalima
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių