Mirė Tongos karalius, kuris įvedė demokratiją

Tongos karalius George'as Tupou V, kuris atsižadėjo absoliučios valdžios ir įvedė demokratiją savo Ramiojo vandenyno regiono valstybėje, būdamas 63 metų mirė, pirmadienį paskelbė premjeras.

Kreipdamasis į šalies gyventojus Lordas Tu'ivakano sakė, kad monarchas, kuris garsėja ne tik demokratijos palikimu, bet ir keistenybėmis, mirė sekmadienį.

Vyriausybės pareigūnai sakė, kad premjeras apie karaliaus mirtį paskelbė per visuomeninį radiją, tačiau atsisakė pateikti daugiau detalių, kol bus oficialiai patvirtintas pranešimo vertimas į anglų kalbą.

Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key sakė, kad monarchas, kuris į sostą įžengė 2006 metais mirus jo tėvui, karaliui Taufa’ahau Tupou IV, sekmadienį vakare mirė ligoninėje Honkonge.

Pasak J.Key, jis liūdi dėl Tongos karaliaus mirties ir atiduoda pagarbą reformoms, kurias jis įgyvendino savo neturtingoje, 115 tūkst. gyventojų turinčioje šalyje.

Karaliaus Tupou V mirties priežastis kol kas nežinoma, bet pernai Los Andžele jam buvo atlikta operacija vienam inkstui, kuriame buvo aptiktas piktybinis auglys, pašalinti.

Prieš įžengdamas į sostą karalius labiausiai garsėjo kelionėmis po pasaulį ir įmantrių uniformų - kolonijinių šalmų, aukso galionais gausiai puoštų mundurų - pomėgiu.

Jis dažnai nešiodavo monoklį, o po sostinę Nuakštotą važinėjo juodu londonietišku taksi, todėl kartais būdavo kritikuojamas dėl atotrūkio nuo žmonių.

Tačiau nepaisant jo keistenybių, tarp kurių buvo žaidimai laivų modeliais plaukimo baseine, kompiuteriniai žaidimai ir pamišimas dėl regbio, monarchas savo karalystėje įgyvendino reikšmingas reformas.

J.Key sakė, kad karalius „ilgą laiką skatino atviresnę vyriausybės sistemą“, laikė monarchiją neatsiejama Tongos kultūros dalimi, bet norėjo labiau atstovaujamo parlamento.

Karaliumi vienoje paskutinių pasaulio absoliutinių monarchijų jis buvo prisaikdintas 2006 metų rugsėjį, o po dviejų mėnesių reformų būtinybę dar labiau akcentavo riaušės, per kurias žuvo aštuoni žmonės ir buvo nusiaubta didelė sostinės centro dalis.

Kai Tupou V galiausiai, per senovinę ceremoniją, buvo karūnuotas, daugiau kaip 200 kilmingų asmenų ir vadų įteikė dešimtis paskerstų kiaulių ir šimtus krepšių su maistu.

Jam taip pat buvo įteiktas kavos, arba svaigiojo pipiro, - nestipraus narkotinio gėrimo iš augalų šaknų - dubenėlis, kuris pademonstravo jo aukščiausiąją valdžią Tongoje, įsikūrusioje 170-yje salų.

Per dvejus metus monarchas, kuris išsilavinimą įgijo Oksfordo universitete, tesėjo pažadą dėl demokratijos ir 2010 metais Tongos žmonės balsavo pirmuosiuose parlamento rinkimuose, kuriais buvo užbaigtas 165 metus trukęs feodalinis valdymas.

Demokratiniais pokyčiais buvo pakeista sistema, kai visuomenė galėdavo balsuoti tik dėl devynių iš 33 deputatų ir parlamente dominuodavo karaliaus parinktų kilmingųjų klika, kuri taip pat rinkdavo premjerą ir ministrų kabinetą.

Vienas paskutinių viešų jo pasirodymų buvo praėjusio mėnesio audiencija pas popiežių Benediktą XVI Vatikane.


Šiame straipsnyje: George Tupou VTongakaralius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių