Mirė Liuksemburgo didysis hercogas Jeanas

  • Teksto dydis:

Liuksemburgo didysis hercogas Jonas (Žanas, Jeanas), valdęs 36 metus, kol 2000-aisiais perleido sostą savo sūnui, mirė būdamas 98 metų, antradienį pranešė karališkieji rūmai.

Balandžio viduryje jis buvo hospitalizuotas dėl plaučių infekcijos.

„Su dideliu liūdesiu pranešu jums apie savo mylimo tėvo, Jo Karališkosios Didenybės didžiojo hercogo Jono, mirtį. Jis paliko mus ramiai, apsuptas mylinčių savo šeimos narių“, – sakoma didžiojo hercogo Henriko (Henri, Anri) pranešime.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), buvęs Liuksemburgo premjeras, per „Twitter“ parašė: „Jo Karališkoji Didenybė didysis hercogas Jonas visada buvo artimas liuksemburgiečiams, kurie šiandien yra suvienyti liūdesio. Jo mirtis – didelė netektis Didžiаjai Hercogystei ir Europai.“

Užuojautą taip pat pareiškė Belgijos premjeras Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), atkreipęs dėmesį į abiejų kaimyninių šalių glaudžius ryšius.

1921 metų sausio 5 dieną gimęs didysis hercogas Jonas, Bourbonų-Parmos (Burbonų-Parmos) giminės narys, buvo Liuksemburgo didžiosios hercogienės Karolinos (Charlotte, Šarlot) ir Parmos princo Felixo de Bourbono (Felikso de Burbono) vyriausias sūnus.

Per Antrąjį pasaulinį karą jis pabėgo iš šalies prieš prasidedant nacių okupacijai ir 1942 metų lapkritį jis įstojo į Didžiosios Britanijos kariuomenę ir dalyvavo 1944 metų birželio 6-ąją surengtame Sąjungininkų išsilaipinime Normandijoje bei vėlesnėse karinėse operacijose, įskaitant Briuselio ir Liuksemburgo išvadavimą.

Jonas sostą iš savo motinos perėmė 1964 metų lapkričio 12 dieną. 2000-ųjų spalio 7-ąją jis perleido sostą savo sūnui Henrikui.

Vėliausią kartą Jonas pasirodė viešumoje kovo pabaigoje, per jo marčios didžiosios hercogienės Marios Teresos (Marijos Terezos) surengtą forumą, skirtą lytinio smurto prevencijai konfliktų zonose.

1953 metais jis vedė Belgijos princesę Josephine-Charlotte (Žozefin Šarlot) – buvusių Belgijos karalių Baudouino (Bodueno) ir Alberto II seserį. Ji mirė 2005 metų sausį.

Pora susilaukė penkių vaikų: Marie-Astrid (Mari Astrid), Henri (Anri), Jeano (Žano), Margarethos (Margaretos) ir Guillaume'o (Gijomo).

Užuojautą pareiškė ir Lietuvos prezidentė

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl Liuksemburgo Didžiojo Hercogo Jono mirties.

Pasak šalies vadovės, tai didelė netektis ne tik visai Karališkajai šeimai ir Liuksemburgo žmonėms, bet ir visiems europiečiams.

Šią sunkią akimirką prezidentė Liuksemburgui palinkėjo visokeriopos stiprybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių