Mirė iškilus JAV karų priešininkas T. Haydenas

  • Teksto dydis:

Kalifornijoje mirė 7-ojo dešimtmečio antikarinis aktyvistas Tomas Haydenas (Tomas Haidenas), kurio vardas amžiams susijo su garsiąja Čikagos septyneto byla, protestais prieš Vietnamo karą ir buvusia žmona aktore Jane Fonda (Džein Fonda).

Jis užgeso būdamas 76 metų amžiaus, sekmadienį, po ilgos ligos, sakė jo žmona Barbara Williams (Barbara Viljams).

T.Haydenas, kurį kažkada kritikai vadino išdaviku, įveikė savo praeitį ir laimėjo rinkimus į Kalifornijos Asamblėją ir Senatą, kur beveik du dešimtmečius buvo progresyvi jėga tokiais klausimais kaip aplinkosauga ir švietimas. Jis buvo vienintelis iš radikalių aštuonių Čikagos bylos atsakovų, taip iškilęs pagrindinės srovės politikos pasaulyje.

Iki gyvenimo pabaigos jis buvo balsas prieš karą, o pastaraisiais metais pasireiškė ir kaip produktyvus rašytojas bei dėstytojas, propaguojantis Amerikos politinių institucijų reformas.

Los Andželo meras Ericas Garcetti (Erikas Garsetis) „Twitter“ parašė: „Mirė politikos milžinas ir brangus draugas. Už tai, kuo tikėjo Tomas Haydenas kovojo atkakliau negu dauguma visų mano pažįstamų. Ilsėkis ramybėje, Tomai.“

T.Haydenas parašė ar redagavo 19 knygų, tarp jų atsiminimus apie savo protestų kelią ir 7-ojo dešimtmečio politinius neramumus „Susitikimas“ (Reunion).

„Retai, jeigu išvis kada, per Amerikos istoriją buvo karta, pradėjusi su didesniais idealais ir patyrusi didesnę traumą už tuos, kurie ... gyveno trumpu laikotarpiu nuo 1960-ųjų iki 1968-ųjų“, - rašė jis.

T.Haydenas šiam judėjimui priklausė buvo nuo pat pradžių. 1960 metais, studijuodamas Mičigano universitete An Arbore, jis dalyvavo formuojant aktyvistų judėjimą „Studentai už demokratinę visuomenę“ (Students for a Democratic Society, SDS), o tada atsidėjo segregacijos pietinėse valstijose panaikinimo reikalui. 1962-aisiais jis pradėjo rengti Port Hurono pareiškimą - svarbų politinį SDS manifestą apie Amerikos visuomenės problemas ir geresnės ateities viziją.

„Mes esame šios kartos žmonės, augę bent jau kuklaus komforto (sąlygomis), dabar gyvenantys universitetuose, nesmagiai žiūrintys į pasaulį, kurį paveldime“, - tokiais žodžiais prasideda šis pareiškimas, kuriame išdėstytas planas revoliucingam universitetų socialiniam judėjimui.

T.Haydenas mėgo vėliau išsirutuliojusį studentų judėjimą lyginti su Amerikos revoliucija ir pilietiniu karu.

1968 metais jis padėjo organizuoti antikarines demonstracijas per Demokratų nacionalinį suvažiavimą Čikagoje, kurios prasiveržė smurtu ir po kurių vyko garsusis Čikagos septyneto teismo procesas.

Jis prasidėjo kaip Čikagos aštuoneto procesas, bet vienas atsakovas, Bobby Seale'as (Bobis Silas), vėliau buvo teisiamas per atskirą teismo procesą.

Procesas virto farsu, o T.Haydenas ir dar trys atsakovai buvo nuteisti dėl valstijų ribų peržengimo siekiant kurstyti riaušes. Vėliau nuosprendžiai buvo panaikinti, o vienoje oficialioje ataskaitoje tas smurtas buvo pavadintas „policijos riaušėmis“.

Apie teismo procesą buvo parašyta knygų, pjesė ir paties T.Haydeno apmąstymai „Čikagos aštuoneto balsai: teisiama karta“ (Voices of the Chicago 8: a Generation on Trial).

Thomas Emmetas Haydenas (Tomas Emetas Haidenas) gimė 1939 metų gruodžio 11 d. Rojal Ouke Mičigane, viduriniosios klasės šeimoje. Jis rašė liepsningus vedamuosius universiteto laikraščiui ir svarstė rinktis žurnalisto karjerą, tačiau baigęs studijas atmetė pasiūlymą dirbti laikraštyje. Savo atsiminimuose jis rašė: „Nenorėjau rašyti apie pasaulį; norėjau jį pakeisti.“

Jis prisidėjo prie vienos svarbiausių pilietinių teisių judėjimo organizacijų - naujai įsikūrusios „Student Non-Violent Coordinating Committee“ (SNCC), dalyvavo kovotojų už pilietines teises protestuose pietinėse valstijose, buvo sumuštas ir trumpam sulaikytas Misisipėje ir Džordžijoje. Jis vedė aktyvistę Sandrą Cason (Sandrą Keison) ir drauge jie matė kovos su segregacija smurtą.

1965 metais T.Haydenas su nesankcionuota delegacija pirmą kartą apsilankė Šiaurės Vietname. Vėliau jis sužinojo, kad jo judėjimą sekė Federalinis tyrimų biuras FTB, o šis nuo to laiko nepaleido jo iš akiračio.

1967 metais jis grįžo į Hanojų su kita grupe ir Šiaurės Vietnamo lyderių buvo paprašytas parlydėti į JAV tris sveikatos problemų turėjusius karo belaisvius. JAV valstybės departamentas padėkojo T.Haydenui už jo humanitarinį aktą.

T.Haydenas buvo tvirtai įsipareigojęs antikariniam judėjimui, dalyvavo sėdimuosiuose protestuose Kolumbijos universitete, o paskui pradėjo keliauti po šalį ir reklamuoti vieną mitingą Čikagoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių