Minskas paprašė Lenkijos išduoti opozicijos kanalo „Nexta“ įkūrėjus

Baltarusija antradienį paprašė Lenkijos išduoti opozicijos kanalo „Nexta“ susirašinėjimo platformoje „Telegram“ kūrėją Sciapaną Pucilą ir buvusį šio kanalo vyriausiąjį redaktorių Ramaną Pratasevičių, Minskui siekiant juos patraukti baudžiamojon atsakomybėn už „neramumų kurstymą“.

„Baltarusijos generalinė prokuratūra kreipėsi į Lenkijos teisingumo ministeriją su prašymu suimti ir išduoti Baltarusijos Respublikos piliečius Sciapaną Pucilą ir Ramaną Pratasevičių, siekiant patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn“, – nurodoma prokurorų pareiškime.

Ten pat pažymima, kad jiedu kaltinami tokiais nusikaltimais kaip riaušių organizavimas ir socialinės nesantaikos kurstymas.

„Mūsų žiniomis, šie piliečiai yra Lenkijos teritorijoje, Varšuvoje“, – priduriama pareiškime.

Spalį Minsko teismas pripažino kanalą „Nexta“ bei jo logotipą ekstremistine medžiaga. Vėliau S. Pucila ir R. Pratasevičius sulaukė kaltinimų neramumų kurstymu, buvo paskelbta jų tarptautinė paieška.

Išvakarėse buvo pranešta, kad baltarusių valdžia pareikalavo iš Lenkijos pasiuntinio Martino Wojciechowskio (Martino Voicechovskio) kaip įmanoma greičiau išduoti abu opozicionierius.

Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Milicija per protestus sulaikė tūkstančius demonstrantų, o daugelis jų vėliau pasakojo patyrę pareigūnų smurtą ir kankinimus. Malšinant protestus mažiausiai keturi žmonės žuvo.

Rugsėjo pabaigoje Kanada ir Britanija už represijas prieš protestuotojus paskelbė tikslines sankcijas Minsko režimo pareigūnams, tarp jų autoritariniam šalies lyderiui A. Lukašenkai.


Šiame straipsnyje: BaltarusijaLenkijanexta

NAUJAUSI KOMENTARAI

J.K.

J.K. portretas
Mainais į uzurpatorių ,tautos teismui.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Špyga taukuota! Lukašenka bus išduotas tarptautiniam Hagos teismui už žmogžudystes ir terorą prieš savo tautą!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių