Minskas nepajėgė atlaikyti Maskvos spaudimo?

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad su Rusija išsprendė nesutarimus dėl naftos ir gamtinių dujų. Tiesa, žiniasklaidos teigimu, Minskas tiesiog nepajėgė atlaikyti Maskvos spaudimo ir nusileido. Galbūt dėl to A.Lukašenka pažadėjo, kad Baltarusija ieškos alternatyvos rusiškai naftai?

Ginčas tarp dviejų ištikimų sąjungininkių Rusijos ir Baltarusijos kilo po to, kai Minskas, reikalaudamas, jog Maskva gerokai sumažintų gamtinių dujų kainą, nes esą dujos Baltarusijai neatpigo tiek, kiek jų kainos sumažėjo Europai, nuo šių metų pradžios vienašališkai pradėjo už žydrąjį auksą mokėti mažiau.

Nesutarimams užsitęsus, Rusija nuo metų vidurio daugiau nei trečdaliu sumažino naftos tiekimą Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms, argumentuodama tuo, jog Minskas – skolingas už dujas. Baltarusija, reaguodama į tai, rugsėjo pabaigoje pagrasino, kad nuo spalio 11 d. 50 proc. padidins rusiškos naftos tranzito per šalies teritoriją įkainius.

Vakar baigėsi Baltarusijos ultimatumo terminas, tačiau A.Lukašenka nuramino, jog kompromisas buvo pasiektas ir jo šaliai nereikės didinti tranzito mokesčių.

"Susipažinau su vyriausybės ataskaita dėl naftos ir dujų klausimų su Rusijos Federacija. Kaip suprantu, eilinės kovos baigėsi, atitinkamą sutarimą pavyko pasiekti", – pažymėjo A.Lukašenka.

Kita vertus, sprendžiant iš Rusijos pareigūnų komentarų, ne Maskva, o Minskas nusileido.

Baltarusijos ministro pirmininko pavaduotojui Vladimirui Semaškai pareiškus, esą Rusija atpigins dujas Baltarusijai mainais už skolos "Gazprom" padengimą, Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius tučtuojau atrėžė, jog rusiškų dujų kainos Baltarusijai skaičiavimo formulė nebus keičiama. A.Dvorkovičius taip pat pridūrė, kad kol kas jokie dokumentai nepasirašyti, taigi Baltarusija, anot jo, turi 300 mln. JAV dolerių skolą koncernui "Gazprom" sumokėti iki spalio 20 d., o toliau už dujas mokės galiojančioje sutartyje numatyta kaina.

V.Semaška teigė, neva Rusija buvo pasirengusi atnaujinti naftos tiekimą Baltarusijai įprastomis apimtimis, jeigu Baltarusija 1,5 karto nedidins naftos tranzito įkainių.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Minskas persigalvojo dėl tranzito mokesčių, nes neatlaikė Maskvos spaudimo.

Ko gero, dėl šios priežasties Baltarusijos vadovas šią savaitę pakartojo, jog jo vyriausybė stengsis kuo skubiau diversifikuoti naftos importą, kad šalis nebūtų priklausoma tik nuo Rusijos.

"Dėl naftos tiekimo dabar deramės su Iranu, kuris blaškosi ieškodamas pirkėjų savo juodajam auksui. Tikimės, kad mums bus pasiūlyta naftos mažesne kaina, nei dabar mokame. Savo ruožtu, mes galime suteikti Iranui galimybę perdirbti naftą Mozyriaus arba kitoje mūsų naftos perdirbimo gamykloje. Jei tik norite, perdirbkite savo naftą ir realizuokite produktus ten, kur norite", – kreipėsi į iraniečius A.Lukašenka.

"Mes jau susitarime, ir šiandien pakrautas tanklaivis plaukia į Odesą, kur nafta per Ukrainą pasieks Mozyriaus gamyklą", – pridūrė jis.

Baltarusijos prezidentas taip pat pareiškė nurodęs vyriausybei atnaujinti naftotiekio iš Baltijos valstybių idėjos aptarimus ir kuo greičiau baigti Novopolocko naftos perdirbimo gamyklos modernizavimą.


Šiame straipsnyje: naftaDujosBaltarusijaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

vv

vv portretas
Koks dar Aliaksandras? Berasciai tie zurnalistai. A l e k s a n d r a s . Baisu skaityti tuos visokius straipsnius,klaidu tiek,kad atrodo,jog Lietuva - berasciu tauta. Geda,geda didziausia.

DJ

DJ  portretas
Zlobašenko paprasčiausiai žaidžia dvigubą žaidimą nes nori pigių energetinių šaltinių iš Rusijos, kažką eksportuoti į Europą ir iš ten importuoti ką nors, bet jis tai viską daro pagal machrovo diktatorius principus !. Ne veltui jis iki šiol visur laiko Lenino skulptūras, nes jis myli raudoną terorą, nes pas ji iš prigimties yra komunizmo genas !.

jankis

jankis portretas
tik neaišku kas ir ką spaudė,amerikonai nkvd,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių