Migrantams svetinga Švedija – silpnesnė, nei atrodo?

Laikas, kai imigrantų integracija Švediją stiprino ekonomiškai, – tik gražus prisiminimas, LRT.lt sako LRT RADIJO bendradarbė Švedijoje Vaida Medutė-Strazdauskienė. Šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas dėl atvykėlių – iliuzija: ekonomika buvo skatinama valstybės, kuri iš verslininkų už milžiniškus pinigus atvykėliams nuomojo būstą. 

„Tai, kad šaliai gerai ir ji stipri ekonomiškai, dažniau konstatuoja užsienio analitikai, lygindami Švediją su kitomis ES narėmis, tačiau patys švedai mato neigiamas tendencijas, vis didėjančią tam tikrų socialinių grupių atskirtį“, – tikina V. Medutė-Strazdauskienė.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Mindaugas Jurkynas tikina, kad Švedija visada pasižymėjo geranoriška, pagalbą teikiančia politika ir yra viena tų valstybių, kuri apie 1 proc. BVP skiria pagalbai, vystymuisi kitose šalyse.

„Švedijos socialdemokratai visada teikia pagalbą, rodo atjautą socialiai nuskriaustiesiems. Anksčiau tradiciškai tai būdavo darbininkų klasė, dabar – karo pabėgėliai.

Tai naudinga Švedijai, nes tai, kaip jie įvardija ir patys, yra vadinamoji švelnioji galia (angl. soft power). Ta švelnioji galia yra valstybės patrauklumas, kurio vienas bruožų – aukštų moralinių standartų laikymasis“, – kalba M. Jurkynas.

Tačiau, panašu, Švedijos socialinis jautrumas ekonomikos teigiamai nebeveikia, o šalies situaciją gražesnėmis spalvomis dažniau piešia užsienio, bet ne vietos ekspertai.

„Tai, kad šaliai gerai ir ji stipri ekonomiškai, dažniau konstatuoja užsienio analitikai, lygindami Švediją su kitomis ES narėmis, tačiau patys švedai mato neigiamas tendencijas, vis didėjančią tam tikrų socialinių grupių atskirtį (dauguma jų – karo pabėgėliai).

Vyriausybė ieško ir visada randa vietų, kur galima sutaupyti pinigų, bėda ta, kad jie taupomi prie gerovės įpratusių švedų sąskaita. Paskutinis skandalas, susijęs su taupymu, – stipriai mažinami resursai asmeninius asistentus turintiems neįgaliesiems“, – pasakoja V. Meidutė-Strazdauskienė.

Pasak pašnekovės, kalbos, kad atvykėliai pakėlė Švedijos ekonomiką, yra apgaulingos. „Taip, BVP pirmąjį šių metų pusmetį buvo 0,4 proc. didesnis, nei 2015 metais, iki didžiosios atvykėlių bangos, bet tai yra valstybės pirktos paslaugos, kurios skatino BVP augimą. Migracijos tarnyba nuomojo namus, viešbučius ir kitą gyvenamą plotą iš verslininkų už fantastiškas kainas“, – teigia pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kagi

kagi portretas
saude spogdino kiti paskendo mire nuo ligu tai kas isliko susaldys nes jie salcio nemate ir jei nesusals tai persals taip kad briusely.. varyk savo /globotinius/ i siltus krastus ir nevaidink /gerucio/ nes tai jau ciniskas susidorojimas nes si /pagalba/ kitu saskaita tau garbes neduos nes soki pagal moskes talmuda...

taip taip

taip taip  portretas
xx1 amziaus pasiekimas[internetas !] pakele azijatus I kelia! lengvos pasalpu galimybes!tu saliu tinginiai pasipuste padus-:OOPA OPPA I EUROPA ten viskas mat ! baltaodziu uzdirbta! tik ju laukia !kad pasiimti tas ISMOKAS bukagalviai!pirmyn! bet mes reikalaujam! kad isiverzeliai dirbtu! ir GAUTU! tikro uzdirbto atlyginima kaip lietuvaiciai isvykeliai gauna svetimoje salyje kiek investuoja savo jegos ir proto sanaudu emigracijoje [otie !!! LS VIDURAMZIU______PRIE EDZIU!!!]
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių