A. Merkel: Vokietija turi teisę kritikuoti Turkiją dėl spaudos laisvės

  • Teksto dydis:

Kritikuodamas Ankarą dėl spaudos laisvės, Berlynas buvo teisus, pareiškė penktadienį Tunise viešinti kanclerė Angela Merkel, be to dar atmetusi Turkijos kaltinimus, kad jos vyriausybė prikišo nagus prie turkų mitingų uždraudimo dviejuose Vokietijos miestuose.

Spendimus atidėti du Turkijos ministrų mitingus Vokietijoje „priėmė municipalitetai, o iš esmės Vokietijoje galioja žodžio laisvė, – sakė ji. – Dar aš manau, kad mes turime teisę kritikuoti bet kokius spaudos laisvės suvaržymus“.

Ketvirtadienį vakarinio Gagenau miestelio valdžia atšaukė ankstesnį susitarimą dėl salės nuomos Europos turkų demokratų sąjungos (UERD) sueigai, kurioje dalyvauti turėjo Turkijos teisingumo ministras Bekiras Bozdagas (Bekiras Bozdahas).

Maždaug 3 tūkst. gyventojų turinčio miestelio valdžia nurodė, kad minėta salė yra per maža daug žmonių pritrauksiančiam renginiui.

Turkijos teisingumo ministras ketvirtadienį atšaukė planuotą vizitą į Vokietiją, be to penktadienio rytą miestelis sulaukė grasinimo apie rengiamą sprogdinimą.

Savo ruožtu Kelno miesto valdžia taip pat pranešė neleisianti UETD pasinaudoti viena sale sekmadienį, kada Turkijos ekonomikos ministras Nihatas Zeybekci (Nichatas Zeibekdži) ketino kreiptis į mitingo dalyvius.

Savo sprendimą pareigūnai motyvavo tuo, kad per tokį trumpą laiką nespės užtikrinti mitingo dalyvių saugumo.

Turkijos piliečiai balandžio 16-ąją balsuos referendume dėl naujos politinės sistemos kūrimo. Pasak Ankaros, ji bus panaši į Prancūzijos ir JAV sistemą bei užtikrins politinį stabilumą. Vis dėlto kritikai tvirtina, kad naujoji sistema dar labiau susilpnins parlamentą ir įves Turkijoje vienvaldystę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių