A. Merkel atstovaus savo partijai prezidento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį buvo perrinkta savosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) pirmininke ir galės vesti partiją į ateinančiais metais vyksiančius rinkimus, bet balsavimo rezultatai buvo vieni prasčiausių per jos karjerą.

Už A. Merkel tolesnį pirmininkavimą nubalsavo 89,5 proc. centro dešiniosios CDU delegatų, susirinkusių į metinį partijos suvažiavimą. Šis rezultatai buvo antras prasčiausias per A. Merkel partijos rinkimų istoriją.

Kanclerė antradienį peikė populistus, mėginančius išnaudoti visuomenės susirūpinimą dėl pabėgėlių antplūdžio, bet taip pat pabrėžė atvykėlių integracijos būtinybę, pradedama kampaniją dėl savo perrinkimo.

Pristatydama savo strategiją, kaip bus mėginama atremti populizmo bangą, apėmusią kai kurias svarbias Berlyno sąjungininkes užsienyje, A. Merkel žadėjo, kad praeitų metų rekordinis pabėgėlių antplūdis nebepasikartos.

Ji pabrėžė, kad Vokietija turi teisę tikėtis, jog atvykėliai integruosis. Be kita ko, ji pabrėžė, kad musulmonų moterys turi atsisakyti visą veidą dengiančių šydų – hidžabų.

„Visą veidą dengiantys šydai turi būti uždrausti, kur tai teisiškai įmanomą“, – A. Merkel sakė per savo centro dešiniosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) metinį suvažiavimą.

Ateinančiais metais vyksiantys rinkimai „nebus pasivaikščiojimas parke“, nes Vokietija yra smarkiai poliarizuota, pažymėjo lyderė. Vis dėlto ji pridūrė, kad visuomenė „lengvus atsakymus tebevertina skeptiškai“.

„Lengvi atsakymai retai atneša pažangą mūsų šaliai“, – sakė A.Merkel, aiškiai turėdama omenyje neseniai išpopuliarėjusį antiislamišką populistinį judėjimą „Alternatyva Vokietijai“ (AfD). Kanclerė anksčiau kritikavo šią grupę, kad ji nesiūlo jokių sprendinių savo akcentuojamoms problemoms.

Jau 11 metų Vokietijai vadovaujanti A. Merkel praeitą mėnesį patvirtino sieksianti ketvirtosios kadencijos, bet pripažino, kad ateinantys rinkimai jai bus „sunkesni“ negu visi kiti.

Taip pat keliama klausimų, ar 62-ejų metų lyderė gali pasiūlyti kokių nors naujų idėjų pasauliui, supurtytame Didžiosios Britanijos apsisprendimo pasitraukti iš Europos Sąjungos, netikėtos Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės JAV prezidento rinkimuose ir Italijos premjero Matteo Renzi (Matėjo Rencio) atsistatydinimo po triuškinamo pralaimėjimo per referendumą, kuriame triumfavo populistai.

CDU patyrė skaudžių pralaimėjimų per penkerius vėliausius žemių valdžios rinkimus. Rinkėjai nubaudė A. Merkel už jos liberalią pabėgėlių politiką, kai nuo 2015 metų pradžios Vokietiją užplūdo daugiau kaip milijonas prieglobsčio prašančių žmonių.

Savo kalboje A. Merkel iškart ėmėsi šios neparankios temos ir pažadėjo, kad „padėtis, tokia kaip 2015-ųjų vasarą, neturi pasikartoti“.

Ji taip pat pabrėžė, kad kiekvienas prašymas suteikti prieglobstį bus nuodugniai svarstomas ir kad „ne visi galės pasilikti“ Vokietijoje.

Sumažėjęs palaikymas

Partijos delegatai savo nuomonę dėl A. Merkel tolesnio vadovavimo išsakė vėliau antradienį, perrinkę ją partijos vadove.

Per partijos vadovo rinkimus 2014 metais A. Merkel užsitikrino 96,7 proc. balsavusių paramą, o prieš antradienio balsavimą nacionalinė žiniasklaida leido suprasti, kad prastesnis nei 90 procentų palaikymas kanclerei būtų skaudus smūgis.

CDU ir regioninė partnerė Bavarijos krikščionių socialinė sąjunga (CSU) užtikrintai laimėjo paskutinius 2013 metų rinkimus, gavusios 41,5 proc. rinkėjų balsų. Tai buvo geriausias rezultatas po Vokietijos susijungimo 1990 metais, kurį užtikrino visuomenės pritarimas A. Merkel reikalavimas imtis griežtų taupymo priemonių skolų slegiamose ES valstybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jau bloga darosi nuo Merkel ir kitu ES veikeju paistalu apie "populistus". Dabar kai tik kas pasisako pries sios ponios politika jau "populistas". Tai kaip cia su ta musu "demokratija"??? Ir nereikia menkinti AfD - tai ne "keli" zmones, per paskutinius Vokietijos Zemiu rinkimus laimejo labai daug balsu. Ir Merkel kalbos apie pastoviai minimas " musu vertybes" kelia klausima - o kas yra JOS VERTYBES???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių