A. Merkel kyla į kovą su hidžabais

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ginklų nesudeda – ji nori ketvirtą kartą būti išrinkta federaline kanclere. Tačiau tam reikia pakoreguoti savo politines pažiūras – taip buvusi migrantų globėja tapo hidžabų priešininke.

Pasikeitė pažiūros?

Ko gero, labiausiai erzinantis A.Merkel dalykas – vadinamieji populistiniai judėjimai. Kanclerės teigimu, rinkėjai turėtų rimtai pagalvoti, kam atiduoda balsą – stabilumui, kitaip tariant, jai, ar negatyvią, antisisteminę politinę darbotvarkę siūlantiems politikams.

Kita A.Merkel žinutė vokiečiams yra susijusi su migrantais – nors Vokietijos Vyriausybės vadovė neseniai labai rūpinosi migrantų priėmimu į šalį, dabar, kai rinkimai jau ne už kalnų, ji, regis, nutarė iš esmės pakeisti retoriką. A.Merkel teigimu, jai susirūpinimą kelia tiek pabėgėlių antplūdis, kurį reikėtų griežčiau kontroliuoti, tiek atvykėlių integracijos problema.

Abu šie klausimai – migrantų ir populistų – susiję. Dėl to, pristatydama savo strategiją, kaip bus mėginama atremti populizmo bangą, apėmusią kai kurias svarbias Berlyno sąjungininkes užsienyje, kanclerė žadėjo, kad praeitų metų rekordinis pabėgėlių antplūdis nebepasikartos.

Anot A.Merkel, Vokietija turi teisę tikėtis, kad atvykėliai integruosis. Negana to, ji pabrėžė, kad musulmonų moterys turi atsisakyti visą veidą dengiančių šydų – hidžabų.

"Visą veidą dengiantys šydai turi būti uždrausti, kur tai teisiškai įmanoma", – aiškino kanclerė per savo centro dešiniosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) metinį suvažiavimą.

"Alternatyva Vokietijai"

A.Merkel kol kas tvirtai laiko valdžios vadeles Vokietijoje – iš esmės sunku būtų įvardyti politiką, kuris galėtų mesti jai iššūkį. Tokių nėra ne tik jos valdomoje CDU partijoje, kurios gretas A.Merkel apvalė nuo potencialių konkurentų, bet ir priešininkų stovykloje.

Vis dėlto 62 metų politikė dabar pripažįsta, kad ateinančiais metais vyksiantys federaliniai rinkimai "nebus pasivaikščiojimas parke", esą "Vokietijos visuomenė – smarkiai poliarizavosi".

"Lengvi atsakymai retai atneša pažangą mūsų šaliai", – aiškino A.Merkel, aiškiai turėdama omenyje neseniai išpopuliarėjusį antiislamišką judėjimą "Alternatyva Vokietijai" (AfD).

Kanclerė nuolatos kritikuoja šią grupę, esą ji nesiūlo jokių sprendinių savo akcentuojamoms problemoms. Kita vertus, o ką pati A.Merkel siūlo naujo, išskyrus tai, kad rinkėjus ragina nepasikliauti populistais ir žada nebeatidaryti durų migrantams?

Galbūt Vokietijos vadovė turi kokių nors naujų idėjų pasauliui, supurtytam Didžiosios Britanijos apsisprendimo pasitraukti iš ES, netikėtos Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose ir Italijos premjero Matteo Renzi atsistatydinimo po triuškinamo pralaimėjimo per referendumą, kuriame triumfavo populistai?

O gal ji ką nors planuoja iš esmės keisti Vokietijoje?



NAUJAUSI KOMENTARAI

h20

h20 portretas
Siaip tai jeigu zmogau atvykai i kita sali - laikykis tos salies gyvenimo budo ir paprociu, o ne primetinek jas kitiems... juk kai europieciai nuvyksta i islamo valstybe irgi yra perspejami kad to ar ano nedaryti ir to nedaro... Keista kodel europos moterys nekelio jokio surmulio del tu maisu ant galvu... kur tai matyta kai uz lango 21 amzius...

jau

jau portretas
jei diciai su protu susipyko tai pasauliui nekas juk /pabegeliai tai incijuota putlerio ir sios senutes uz dujas

juodas

juodas portretas
sene kyla i kova nejau vokieciai bus prarade sveika prota ir balsuos uz ja
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių