A. Merkel: Britanija po „Brexit“ neturės tokių pačių teisių kaip ES narės

  • Teksto dydis:

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pasakė Didžiajai Britanijai nepuoselėti „iliuzijų“, kad jai išstojus iš Europos Sąjungos ji turės tokias pačias teises kaip bloko narės.

„Trečioji šalis neturės tokių pačių teisių ar juo labiau viršesnių teisių už valstybę narę“, – sakė A.Merkel prieš šeštadienį Briuselyje planuojamą ES viršūnių susitikimą dėl „Brexit“.

„Tai gali atrodyti akivaizdu, bet turiu tai pasakyti, nes kai kas Britanijoje, regis, turi iliuzijų šiuo klausimu“, – Vokietijos parlamentui sakė A.Merkel.

„Tai būtų laiko švaistymas“, – pridūrė ji.

Pasak A.Merkel, derybos nuo pat pradžių turi apimti Britanijos finansinius įsipareigojimus, taip pat ir po „Brexit“.

Kanclerė taip pat sakė, kad iš pradžių turi būti „patenkinamai“ išspręstos Britanijos išstojimo sąlygos, ir tik tada derybose gali būti pereita prie jos būsimų santykių su bloku. Tokią seką A.Merkel pavadino „negrįžtama“.

27 ES narių lyderiai balandžio 29 dieną susitiks nustatyti bloko „raudonų linijų“, nors derybos prasidės tik birželį.

„Derybos, be abejo, bus labai sunkios“, – sakė A.Merkel, didžiausios ES ekonomikos lyderė.

ES sugriežtino savo strategiją ir iškėlė naujų reikalavimų dėl finansinių paslaugų, imigracijos ir finansinių klausimų, kuriuos Britanija turi išspręsti prieš nutraukdama 44 metus trukusią narystę bloke.

Naujausios ES derybų gairės, dėl kurių pirmadienį sutarė ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) ir Europos diplomatai, patvirtina, kad laukia ilgos ir sunkios derybos. Bendrija siekia, kad Britanija neužsitikrintų geresnių sąlygų po pasitraukimo nei turi būdama narė.

Kaip matyti iš dokumento, su kuriuo pavyko susipažinti AFP, 27 ES valstybės narės reikalaus, kad Britanija prie bloko išlaidų finansavimo prisidėtų dar bent metus po savo pasitraukimo iš ES 2019-aisiais, nors anksčiau siūlytas trumpesnis terminas.

Anksčiau šią savaitę Vokietijos finansų ministerijos valstybės sekretorius interviu AFP atkreipė dėmesį į kai kuriuos laukiančius „sunkius klausimus“.

„Prieigos prie vidaus rinkos be judėjimo laisvės“ ES piliečiams nebus, sakė Jensas Spahnas (Jensas Španas).

„Arba prieigos JK finansinėms institucijoms prie Europos finansų rinkos, jeigu tuo pačiu metu Londone bus nevaldomas reglamentavimo naikinimas, – sakė jis. – Galima turėti viena arba kita. Šie dalykai turi būti išaiškinti.“

ES vienybė

Europos Sąjunga yra „visiškai vieninga“ dėl „Brexit“ prieš šio savaitgalio viršūnių susitikimą, kuriame Bendrijos lyderiai turės patvirtinti dvejų metų derybų su Londonu gaires, pavadintas raudonosiomis linijomis, ketvirtadienį pranešė ES pirmininkaujanti Malta.

27 ES narių ministrai pirmą kartą oficialiai susitiko be Britanijos atstovo, kad paskutinį kartą peržiūrėtų derybų gaires prieš šeštadienio viršūnių susitikimą Briuselyje.

„Atrodo, kad šiuo metu esame visiškai vieningi dėl visko“, – Maltos vicepremjeras Louisas Grechas (Luisas Grekas) sakė susitikime Liuksemburge žurnalistams, kurie jo klausė apie galimus nesutarimus.

„Natūralu, kad mes turime ginti ES interesus“, – pridūrė jis.

Pastaruoju metu Europos Sąjunga sugriežtino savo pozicijas derybų gairėse; akivaizdu, kad derybos dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo 2019 metų kovą bus sunkios.

Ji pateikė naujų reikalavimų dėl Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų sektoriaus, dėl penkerius metus Britanijoje išgyvenusių ES šalių piliečių teisės nuolat gyventi šalyje ir kad Britanija sumokėtų į ES biudžetą jai priklausančią dalį, kuri buvo numatyta laikotarpiui iki 2020 metų, nors ji metus jau nebus ES narė.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė), paklaustas, kaip vyksta pasiruošimas deryboms, atsakė: „Mes esame pasiruošę, mes esame pasiruošę“.

M.Barnier gaus oficialų mandatą pradėti derybas su Londonu gegužės 22dieną, nors realiai derybos turėtų prasidėti tik po birželio 8 dienos visuotinių rinkimų Britanijoje.

Pasak L.Grecho, ketvirtadienio susitikimas buvo „gana unikalus“, kadangi 27 ES šalių atstovai pirmą kartą oficialiai susitiko po kovo 29 dienos, kai britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) oficialiai pradėjo dvejų metų skyrybų su ES procesą.

Anksčiau, po 2016 metų birželio „Brexit“ referendumo vykę tokie susitikimai nebuvo oficialūs, ar bent nepripažinti oficialiais pagal ES taisykles.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ir M. Barnier trečiadienį surengė „konstruktyvias“ derybas su T.May Londone, sakė J.-C.Junckerio atstovas.

J.-C.Junckeris pabrėžė, kad ES laikosi nuostatos, jog Didžioji Britanija turi sutikti su skyrybų sąlygomis, taip pat ir jai pateikta išstojimo sąskaitą, prieš prasidedant deryboms dėl ES ir Jungtinės Karalystės perkybos sutarties.

Tačiau „nerealu“ tikėtis susitarimo dėl ES ir Britanijos ateities santykių anksčiau nei 2018 metų rugsėjį ar spalį, sakė jis.


Šiame straipsnyje: Angela MerkelBrexitES

NAUJAUSI KOMENTARAI

sita

sita portretas
bobule vel verda /pekla/ juk po sio pareiskimo britai prades savo akcija emigrantu atzvilgiu o gal tai samoningai sutarta?

taip

taip portretas
Tai,paracetamolistinei kacapei isvis nesuteikti JOKIU teisiu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių