Meksiko įstatymas gali sukelti nelegalių abortų bangą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, nevengdamas seksistinių, pareiškimų kontraversiškas pažiūras moterų sveikatos apsaugos ir jų teisių atžvilgiu garsiai deklaravo dar prieš rinkimus. Jo nuomone, abortas pateisinamas tik išprievartavimo, incesto atvejais bei tuomet, kai moters gyvybė yra pavojuje.

Jis teigė, jog moterys, pasirinkusios abortą, turėtų būti „kažkaip baudžiamos“, tačiau vėliau, sulaukęs itin priešiškų reakcijų pakeitė nuomonę, jog turėtų būti „baudžiami medikai ir šias paslaugas teikiančios įstaigos“.

Pasirašė 9 dešimtmečio laikų įstatymą

Po inauguracinių iškilmių D. Trumpas poelgiais visuomenę spėjo ir prajuokinti, ir priversti sunerimti. Savo kritikus vadindamas „priešais“, aktyviai reikšdamasis socialiniame tinkle „Twitter“, Baltuosiuose Rūmuose prezidentas pradėjo vykdyti ir skandalingas reformas.

Šis pasauliniu mastu taikomas įstatymas leidžia daryti prielaidą, jog išaugs nelegalių abortų skaičius, o tai kainuos dar daugiau moterų gyvybių.

„The Independent“ praneša, jog D. Trumpas grąžino Ronaldo Reigano laikais galioto įstatymo svarstymą, kuris užkerta kelia užsienio valstybių nevyriausybinėms sveikatos priežiūros įstaigoms gauti JAV finansavimą, jei teikia aborto paslaugos (išskyrus incesto, išprievartavimo atvejais ir dėl nėštumo kilus rizikai moters gyvybei).

D. Trumpo vykdomajame įsakyme taip pat rašoma, jog užsienio valstybių nevyriausybinės organizacijos negali propaguoti aborto, kaip tinkamo šeimos planavimo metodo, jei nori gauti JAV paramą.

Vadinamasis Meksiko įstatymas pirmą kartą JAV istorijoje įregistruotas 1984 metais. Jį pasirašė tuometinis JAV prezidentas R. Reiganas vykusioje Jungtinių Tautų konferencijoje Meksiko mieste.

Moterų teisių aktyvistai teigia, jog šis įstatymas neigiamai paveiks JAV finansavimą gaunančias sveikatos priežiūros įstaigas, taip pat mažins kontracepcijos bei abortų procedūrų prieinamumą milijonams besivystančių šalių moterų. Šios organizacijos negaus finansavimo netgi tuomet, jei aborto paslaugos bus finansuojamos ne JAV paramos lėšomis.

Paskatins nelegalių abortų procedūras?

„Pasibaisėtina, kaip galima aiškinti tam tikroms visuomenės gyventojų grupėms ir sveikatos priežiūros paslaugas teikiančioms įstaigoms, kaip jie turi elgtis su asmeninėmis lėšomis. Šis įstatymas privers tam tikras organizacijas nuo moterų slėpti informaciją apie visapusiškas lytinės ir reprodukcinės sveikatos paslaugas, kurias jos gali gauti“, – „Reuters“ pasakojo Reprodukcinių teisių centro prezidentė Nancy Northup.

Prezidentas pademonstravo, kad yra už teisę į gyvenimą. Jis siekia palaikyti visus amerikiečius – net ir negimusius.

Sveikatos ir lyčių lygybės centro Vašingtone prezidentė Serra Sippel komentavo, jog šis D. Trumpo administracijos sprendimas turės nuostolingų pasekmių moterų sveikatos ir teisių atžvilgiu. „Šis pasauliniu mastu taikomas įstatymas leidžia daryti prielaidą, jog išaugs nelegalių abortų skaičius, o tai kainuos dar daugiau moterų gyvybių“, – teigė S. Sippel.

Mano einantys teisingu keliu

Paradoksalu, jog šį sprendimą D. Trumpas priėmė praėjus vos porai dienų po vykusių protestų už moterų teisę ir lygybę JAV miestuose bei kitose pasaulio valstybėse. D. Trumpo spaudos atstovas Seanas Spiceris žiniasklaidai pranešė, jog „prezidentas pademonstravo, kad yra už teisę į gyvenimą. Jis siekia palaikyti visus amerikiečius – net ir negimusius“.

Sausio 27 dieną Vašingtone vyko kasmetinės eitynės prieš abortus „Už gyvenimą“. Šie metai buvo pirmieji, kada eitynių dalyviai gavo tokį didelį valdžios palaikymą. JAV viceprezidentas Mike‘as Pence‘as pasveikino eitynes pažymėdamas, jog „Prezidento administracija ir toliau tęs darbą su JAV Kongresu, kad būtų sustabdyta parama abortų paslaugas teikiančioms ar šias procedūras propaguojančioms sveikatos priežiūros įstaigoms“.


Galimos Meksiko įstatymo pasekmės

Mažės kontracepcijos ir abortų prieinamumas vaisingo amžiaus moterims besivystančiose valstybėse.

Augs nelegalių abortų skaičius.

Užsidarys dalis sveikatos priežiūros įstaigų.

Atokiose vietovėse gyvenančios bendruomenėms bus sunkiau gauti pirminės sveikatos priežiūros paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių